Welk effect heeft een relatiebreuk op mijn pasgeboren baby?

Een pasgeboren baby ervaart een scheiding of relatiebreuk misschien niet bewust. Het kind ervaart wel spanningen als er veel stress en ruzie is. Dat kan ook een onveilig gevoel geven. Het is voor een goede ontwikkeling van het kind dan ook heel belangrijk dat u het samen als ouders goed regelt. Ook al bent u als partners uit elkaar.

Na een scheiding zijn liefde, rust en zo min mogelijk spanningen voor kinderen heel belangrijk. Dat geldt bij uitstek als het om zeer jonge kinderen gaat, zoals een pasgeboren baby. Het zal weliswaar nooit anders weten dan dat zijn ouders uit elkaar zijn. Maar strijd moet ook voor een baby worden vermeden. Dat is noodzakelijk voor een evenwichtige ontwikkeling van het kind.

Spanning heeft een schadelijk effect op kinderen, ook op baby’s

De spanning die deze strijd met zich meebrengt heeft een schadelijk effect op de ontwikkeling van een kind, hoe jong ze ook zijn. Probeer dus positief te blijven kijken naar de ander, ondanks de pijn die u is aangedaan.

Een mediator kan helpen bij een relatiebreuk

Om op een goede, respectvolle manier uit elkaar te gaan, is het van belang dat u eerst inzicht krijgt in uw relatie. De mediator helpt u bij dit proces. Hij of zij ontleedt met u beiden waar de conflictpunten zitten en waar het mis is gegaan. Op deze manier wordt toegewerkt naar meer wederzijds begrip over elkaars standpunten en gevoelens. Van groot belang voor de tijd na de scheiding, en vooral van belang voor de omgang met uw kindje.

Gelijkwaardige rol voor vader en moeder

In de levensfase tot twee jaar ontwikkelen kinderen de hechting aan hun directe verzorgers. Om een goede relatie met uw kindje op te bouwen, is regelmatig contact van groot belang.

Een baby is gebaat bij rust en regelmaat. Veelvuldige veranderingen zijn niet goed voor het kind. Maar het is zeker verantwoord om de baby twee eigen bedjes te geven, in twee verschillende huizen. Twee à drie keer per week contact met uw kindje, is een mooie regelmaat om een goede hechting te ontwikkelen. De mediator kan u helpen bij het maken van een goede omgangsregeling. Komt u er samen echt niet uit, dan bepaalt de rechter wat verantwoord is in uw situatie.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige