Wat zijn de gevolgen als ik mijn baby door een conflict langere tijd niet zie?

vader baby foto Voor de veilige hechting aan beide ouders is regelmatig contact voor baby’s essentieel.

Voor de veilige hechting aan beide ouders, is regelmatig en betrokken contact voor baby’s essentieel. Probeer dus de angel uit het conflict te halen. Een mediator kan hierbij helpen.

Veilige hechting is een noodzaak

Om zich goed te hechten, heeft uw kind minimaal één ouder nodig. Uit onderzoek blijkt echter dat het beter is voor het kind wanneer beide ouders nauw betrokken zijn bij de verzorging en opvoeding. Ook na de scheiding of het uit elkaar gaan. In de eerste levensjaren  -van 0 tot 4 jaar - wordt de basis gelegd om uit te groeien tot een emotioneel gezond kind. Een veilige hechting aan zijn verzorgers is hiervoor een noodzakelijke voorwaarde.

Voor de veilige hechting van jonge kinderen aan hun ouders, is het belangrijk dat zowel de thuiswonende als uitwonende ouder een rol heeft in de dagelijkse verzorging. Zoals verschonen, eten geven, in bad en bed doen en spelen. Gedeelde ouderlijke zorg hoeft niet per se fifty-fifty te zijn. Minimaal twee volle dagen per week bij de uitwonende ouder is voldoende om een veilige gehechtheid op te bouwen. Vaders die na de scheiding gedeelde ouderlijke zorg hebben voor hun baby of peuter, hebben ook later een veel betere band met hun kind, dan vaders die op afstand blijven.

Langdurig worden gescheiden van één van de ouders is dus niet bevorderlijk voor het opbouwen van een hechte band en is daarmee niet goed voor de gezonde ontwikkeling van een kind. Helemaal als daarbij ook nog een conflict speelt.

Laat uw kind niet de dupe worden van het conflict

Een scheiding kan voor veel spanningen en wederzijds onbegrip zorgen. Uw kind heeft er niet om gevraagd en dient buiten het conflict te staan. Laat uw kind dus niet de dupe worden van de ruzies. Hoe klein ze ook zijn, baby’s voelen aan wanneer ouders gespannen zijn en boos of verdrietig. Probeer er samen voor te zorgen dat de angel uit het conflict wordt gehaald. Een mediator kan u hierbij helpen, door met u te ontleden waar de conflictpunten zitten en waar het mis is gegaan. Hij of zij zal de dialoog tussen u proberen te herstellen en werkt toe naar meer wederzijds begrip. Zo ontstaat er weer een basis om afspraken te maken. Zoals afspraken over het contact met uw kind. Van groot belang voor u beiden, maar ook en vooral voor uw baby.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige