Wat kan ik doen als mijn baby gestresst is door de scheiding?

Stress bij uw baby begint bij stress bij uzelf. U helpt uw kind het beste door eerst de spanningen tussen u en uw ex-partner aan te pakken.

Liefde, rust en zo min mogelijk spanningen: dit zijn voor kinderen belangrijke voorwaarden, juist na een scheiding. Dat geldt ook voor zeer jonge kinderen, tussen de nul en de twee jaar.

Baby’s reageren op negatieve prikkels

Baby’s reageren vaak sterk op – negatieve – prikkels in hun omgeving. Zoals honger of dorst, kou, harde geluiden, maar ook spanningen in de directe omgeving. Uw baby voelt aan wanneer u en/of uw ex-partner gestresst zijn.

Bij kinderen tot één jaar is het stress-systeem nog niet helemaal ontwikkeld. Als uw baby op tijd wordt getroost en gekoesterd na een stressvolle ervaring, ontwikkelt het stresssysteem zich op een gezonde manier. Uw kind voelt zich dan veilig en beschermd en leert vertrouwen op zijn verzorgers. Voor uw baby is het belangrijk dat hij ouders heeft die ondersteunend zijn, gevoelig voor zijn behoeften en voorspelbaar in hun gedrag.

Wanneer de stress te lang aanhoudt

Houdt de stress echter te lang aan of komt het te vaak terug, dan kan het schadelijke gevolgen hebben voor uw baby. Kleuters blijken vaker stressgevoelig te blijven, wanneer ze als baby’s zijn verzorgd door een zeer gespannen ouder.

Steek energie in het goed ‘afhechten’ van uw relatie

Om uw baby te helpen is het belangrijk dat u eerst leert omgaan met de spanningen tussen u en uw ex-partner. Houd om te beginnen emoties en conflicten weg bij uw kind. Probeer in plaats daarvan in bijzijn van uw kind uw ex-partner positief te benaderen. Besef dat de partnerrelatie weliswaar is beëindigd, maar dat de ouderrelatie blijft bestaan.

Een mediator kan helpen

Spelen er hardnekkige conflictpunten, ga dan in gesprek met een deskundige om uw relatie goed ‘af te hechten’. Dit kan bij de advocaat/mediator, of eventueel een relatietherapeut. Zij helpen u in het rouwproces dat bij een scheiding onvermijdelijk is. Waar zitten de pijnpunten? Waar is het mis gegaan? Op deze manier wordt toegewerkt naar meer wederzijds begrip over elkaars standpunten en gevoelens. Het zorgt voor minder stress, bij u en uw baby.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige