Wat is ouderverstoting?

Soms doet scheiden zo veel pijn, dat het ouders niet goed lukt om het belang van hun kind voorop te zetten. De ene ouder kan de andere ouder in een kwaad daglicht stellen bij het kind. Als het kind deze negatieve gevoelens gaandeweg overneemt, is er sprake van ouderverstoting.

Kinderen zijn van nature loyaal aan beide ouders. Dat betekent dat ze beide ouders graag zien en tijd met allebei willen doorbrengen. Soms is een scheiding zo pijnlijk, dat vader of moeder het belang van het kind uit het oog verliest en (vaak onbewust) ouderverstoting veroorzaakt.
De ene ouder – vaak degene waar het kind het meest verblijft – praat regelmatig negatief en minachtend over de andere ouder. Het kind neemt deze negatieve gevoelens langzaam over.

Gevolgen voor de emotionele ontwikkeling van het kind

Ouderverstoting is er in milde, matige en ernstige vorm. Bij de ernstige vorm wil het kind de andere ouder helemaal niet meer zien. Dit lijkt misschien de eigen keuze te zijn van het kind. Maar hij of zij maakt deze keuze (onbewust) uit zelfbehoud. De haatcampagne vanuit de ene naar de andere ouder kan grote gevolgen hebben voor de emotionele en psychische gezondheid en ontwikkeling van het kind.

Hoe herkent u ouderverstoting?

Ouderverstoting vindt vaak plaats tijdens of na een (vecht)scheiding. De relatie van het kind met de andere ouder was voor de scheiding goed, maar verandert gaandeweg. Bij de milde vorm van ouderverstoting wil het kind de andere ouder nog wel zien, maar het kind is kritisch en onvriendelijk tegen deze ouder. Bij de matige vorm van ouderverstoting toont het kind geen respect tegenover de andere ouder, in zo’n ernstige mate dat de relatie steeds verder verslechtert.

Bij de ernstige vorm van ouderverstoting heeft het kind een vijandige houding tegenover de ouder. Het wil hem of haar niet meer zien. De redenen die het kind geeft, lijken soms echt en oprecht. Maar het is de vraag of het kind het werkelijk zo ervaart of beleeft.

Ten onrechte beschuldigen van misbruik

Bij ouders herkent u ouderverstoting als de ene ouder vaak en zeer negatief over de andere ouder praat in het bijzijn van het kind. Ook kan de ouder het kind te veel bij de scheiding betrekken en informatie over de scheiding delen die ongeschikt is. Hierdoor kan het kind vader of moeder zielig gaan vinden en partij kiezen. Soms gebeurt het dat één van de ouders de ander niet of slecht informeert over belangrijke zaken die over het kind gaan. Bij ernstige vormen van ouderverstoting kan de ene ouder de andere ouder zelfs ten onrechte beschuldigen van misbruik of mishandeling van het kind.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.