Wanneer ben ik juridisch vader?

ex-partners kinderwagen baby Als u uw kind heeft erkend, bent u ‘juridische vader’.

Als u uw kind heeft erkend, bent u ‘juridische vader’. Volgens de wet moet uw ex-partner u dan ‘informeren en consulteren’ bij belangrijke beslissingen over uw kind.

Zorg zo snel mogelijk voor erkenning van uw kind

Als u na de scheiding betrokken wilt blijven bij - belangrijke - beslissingen over uw baby, is de eerste stap om het kind te erkennen. U erkent uw kind door een akte van erkenning te laten opmaken bij de burgerlijke stand. Dit kan gelijktijdig met de aangifte of later. Hiervoor heeft u toestemming van de moeder nodig.

Pas als dit is gebeurd, bent u juridisch gezien de ouder. Uw ex-vrouw of ex-vriendin is dan verplicht om u op de hoogte te houden en advies te vragen over belangrijke veranderingen in het leven van jullie kind. Dit heet de ‘informatie- en consultatieplicht’. Denk hierbij bijvoorbeeld aan medische of financiële beslissingen, of school- en beroepskeuzes.
Erkenning gaat minder ver dan samen het gezag voeren over het kind. Pas bij gezamenlijk ouderlijk gezag heeft u ook een doorslaggevende stem bij belangrijke beslissingen. Lees meer over erkennen en ouderlijk gezag.

Family life in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens

Heeft u het kind niet erkend, maar was u wel betrokken bij de zwangerschap en de geboorte, en nu bij bepaalde zorgtaken? Dan kunt u ook een beroep doen op artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. In dit artikel staat het begrip family life omschreven. Het gaat onder andere over het recht van ouders om betrokken te zijn bij het familie- en gezinsleven. Verder betekent het dat de vader recht heeft op ‘informatie en consultatie’ over zijn kind, ook al heeft hij het nog niet erkend. U moet, nogmaals, wel kunnen aantonen dat u nauw betrokken bent bij uw kind. Als dat het geval is, is er sprake van family life, zoals bedoeld in het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige