Waarom scheiden met een baby anders is

Voor een baby gelden andere normen en afspraken bij een scheiding dan voor oudere kinderen. Ook is het extra belangrijk om - als ex-partners - goed met elkaar te blijven communiceren.

Als u gaat scheiden met een baby, dan zullen u en uw ex-partner goede afspraken moeten maken over de toekomst van uw kindje. Extra belangrijk, omdat aan baby’s nu eenmaal niets kan worden gevraagd, zoals bij oudere kinderen wel mogelijk is.

Afspraken over uw baby na de scheiding

Voor een baby gelden andere normen en afspraken dan voor oudere kinderen. Baby’s veranderen razendsnel. Afspraken over uw baby zullen dan ook regelmatig moeten worden aangepast aan de levensfase van het kind. Bijvoorbeeld afspraken over bezoekregeling, slaapritme en eetgewoontes. Als u nog niet voldoende vertrouwen heeft om uw baby los te laten, kan het contact tussen uw kindje en uw ex-partner geleidelijk moeten worden opgebouwd.

Gelijkwaardige rol voor ouders, ook met een baby

Het is in de wet geregeld dat beide ouders na de scheiding een gelijkwaardige rol krijgen, het zogenaamde gelijkwaardig ouderschap. Het is een recht, én een plicht. Dit geldt ook als uw ex-partner niet het gezag heeft over uw kind. Wel moet hij het kind hebben erkend. Geef elkaar de ruimte om een hecht contact te krijgen met het kindje en maak er goede afspraken over. Dit betekent niet per se dat u beiden precies evenveel tijd zorgt voor uw kind. Komt u er samen niet uit, dan zal de rechter bekijken wat een verantwoorde omgangsregeling is.

Hechting ontwikkelt zich in de eerste twee levensjaren

In de eerste twee jaar van hun leven ontwikkelen kinderen de hechting aan hun directe verzorgers. Regelmatig contact met de niet-verzorgende ouder is van groot belang voor het opbouwen van een goede relatie. Regelmatig contact is bijvoorbeeld twee à drie keer per week. Het geheugen van baby’s is nog niet sterk ontwikkeld. Daarom moet er niet te veel tijd tussen de contactmomenten zitten. Deskundigen raden aan om het regelmatige contact niet per se heel lang te laten duren. Het advies is voor contact tussen de niet-verzorgende ouder en een heel jong kindje is dan ook frequent (en kortdurend).

Ouderschapsplan vaker aanpassen met een baby

Over de precieze invulling kunt u samen afspraken maken in het ouderschapsplan. Neem hierin op dat het plan om de zoveel tijd kan worden aangepast aan de veranderde levensfase van het kind. Een zorgregeling - waarbij beide ouders langer achtereen voor hun kind zorgen - is pas in een latere levensfase aan de orde. Dit geldt ook voor langere vakanties. U zult bij een baby dus vaker met elkaar moeten bespreken hoe u om wilt gaan met veranderingen en hoe de afspraken aan te passen.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.