Tot wanneer moet ik alimentatie betalen voor mijn kind?

Als (gescheiden) vader heeft u rechten en plichten. Zoals de plicht om mee te betalen aan de kosten van verzorging en opvoeding van uw kind, tot het meerderjarig is. Ook als u niet was getrouwd of geen geregistreerd partnerschap had.

U betaalt kinderalimentatie tot uw kind 21 jaar is

Afhankelijk van uw beider inkomen, betaalt u kinderalimentatie tot uw kind 18 jaar is. Dat betaalt u aan de moeder van het kind. Daarna gaat de bijdrage naar het kind zelf, tot het 21 jaar is. Dit is wettelijk zo bepaald, maar u mag hier samen andere afspraken over maken. Bijvoorbeeld als uw kind vanaf zijn 18everjaardag nog een paar jaar thuis blijft wonen. Ouders én kind kunnen dan beslissen dat het redelijk is om de kinderalimentatie aan de verzorgende ouder te blijven betalen.
Het staat ouders vrij om ook ná het 21elevensjaar in het onderhoud van hun kind te blijven voorzien. Maar dat is dan niet meer wettelijk verplicht.

Kind niet erkend of geen gezag? Dan toch onderhoudsplichtig

De biologische vader heeft altijd een onderhoudsplicht voor zijn kind. Ook als hij het kind niet heeft erkend of niet het gezamenlijke ouderlijk gezag voert. Zo staat het in de wet. Lees meer over erkennen en ouderlijk gezag.

U bepaalt samen, of in overleg met de mediator, wat een redelijke hoogte is van de kinderalimentatie. Pas in het uiterste geval zal de rechter hierover een uitspraak doen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

Chat offline

Momenteel is chat niet beschikbaar. Probeer het op een later tijdstip nog eens of gebruik het formulier om uw vraag aan ons te stellen.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

Bedankt, u ontvangt een reactie per e-mail.

1 agent online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige