Sinterklaas vieren ten tijde van een scheiding: kan dat?

Al heeft u besloten uit elkaar te gaan, u blijft wel samen ouders van de kinderen. Heeft u pubers, dan is een Sinterklaas zonder spanningen voor hen heel belangrijk. Hou het gezellig, met respect voor elkaar.

Sinterklaas is een familiefeest bij uitstek. Veel gezinnen hebben hun eigen tradities. Als u gaat scheiden ziet de situatie er opeens heel anders uit. Samen iets vieren kan ingewikkeld zijn, zeker als één van de twee partners nog veel moeite heeft met de scheiding. Voor uw kinderen, ook als ze al groter zijn, is het echter heel belangrijk dat ze Sinterklaas zonder angst voor spanningen tegemoet kunnen zien. Maak er met uw ex-partner dus duidelijke en respectvolle afspraken over.

In welk huis vieren we Sinterklaas?

Sinterklaas is allereerst een feest voor de kinderen. Ook als ze pubers zijn. Voor elkaar gedichten en surprises maken, cadeautjes bedenken: het hoort er allemaal bij. Het mooiste is als u negatieve gevoelens over elkaar opzij kunt zetten. Door het toch samen te vieren, zien uw kinderen dat u hen dit als ouders gunt. Ook al woont u inmiddels niet meer thuis, dan is het voor hen fijn als Sint in het oude huis wordt gevierd. Als u nu al weet dat een gezamenlijke Sinterklaas echt niet zonder spanningen kan verlopen, kies er dan voor om het apart te vieren.

Stem de cadeaus met elkaar af

Is het inderdaad geen haalbare kaart om Sinterklaas samen te vieren, overleg dan alsnog goed met uw ex-partner. Bijvoorbeeld door af te stemmen over de cadeaus. Sinterklaas moet geen wedstrijd worden wie de meeste en de meest dure cadeaus geeft.

Houd ook rekening met familietradities. Was het bijvoorbeeld altijd de gewoonte om 5 december te vieren bij de ouders van uw ex-partner, geef die traditie dan de ruimte. Ook als Sinterklaas nu valt op de dag dat u eigenlijk de kinderen heeft. Ga hierin respectvol met elkaar om.
Ten slotte: uw kinderen hebben vast ook hun wensen en ideeën ten aanzien van Sinterklaas. Bespreek met hen wat zij het liefste zouden willen en probeer daar samen gehoor aan te geven.

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige