Reizen met kinderen na de scheiding: 4 zaken waar u aan moet denken

De zomervakantie nadert, of is al begonnen. Gaat u alleen op stap met uw kinderen, houd dan de volgende zaken in het achterhoofd.

1. Zorg voor een geldig paspoort/ID

Als u voor uw vakantiebestemming de grens over gaat, hebben uw kinderen een paspoort of identiteitskaart nodig. Deze kunt u aanvragen bij uw gemeente. Neem hiervoor een schriftelijke toestemmingsverklaring van uw ex-partner mee.

2. Zorg voor een toestemmingsformulier

Heeft u beiden het ouderlijk gezag? Dan moet u uw ex-partner een zogenaamd toestemmingsformulier laten ondertekenen, om eventueel aan de grens te kunnen laten zien. Dit formulier staat op rijksoverheid.nl. Binnen Europa loopt dit meestal zo’n vaart niet. Maar intercontinentaal, zeker in bepaalde risicolanden, luistert het nauwer. Daar is men inmiddels alert op eventuele kinderontvoeringen.

Het toestemmingsformulier is ook verplicht als u het ouderlijk gezag niet heeft en uw ex-partner wel.

3. Zorg voor uittreksels

Heeft u als enige het ouderlijk gezag? Dan moet u aan de grens de volgende documenten kunnen laten zien: een uittreksel uit het gezagsregister; internationale uittreksels uit de Basisregistratie Personen (BRP) van uw kind(eren) en uzelf.

4. Laat adresgegevens achter

Voor de thuisblijvende ouder, uw ex-partner, is het belangrijk dat hij/zij weet waar u bereikbaar bent, mocht er iets zijn. Ook voor uw kinderen is het prettig als hun andere ouder op de hoogte is van de plannen en de vakantielocatie. Het geeft hen een rustig gevoel dat ze bereikbaar zijn. Maar ook is het voor hen belangrijk dat beide ouders elkaar bij hun plannen betrekken en zo laten zien respect voor elkaar te hebben.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige