Moet er altijd een ouderschapsplan worden gemaakt? Ook als mijn kind nog een baby is?

Een ouderschapsplan is verplicht, ongeacht de leeftijd van het kind. Goede afspraken zijn van groot belang voor uw kind.

Als u uit elkaar gaat, moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt over de invulling van het ouderschap. Dit legt u vast in het ouderschapsplan. Het is een verplicht document, ook als u niet was getrouwd of een geregistreerd partnerschap had. Een ouderschapsplan is verplicht als u gezamenlijk ouderlijk gezag voert.

Ouderschapsplan voor een baby

In een ouderschapsplan kunt u alle afspraken over verzorging en opvoeding samen goed regelen voor uw kind, ook als het een baby is. Bij zeer jonge kinderen zal het ouderschapsplan in de jaren daarna regelmatig moeten worden aangepast aan de levensfase van het kind.

Een mediator kan helpen

Constructief overleg tussen beide ex-partners helpt om een goed, toekomstbestendig ouderschapsplan op te stellen. Aan baby’s kan uiteraard niets worden gevraagd; daarom is het extra belangrijk om goed met elkaar te blijven overleggen.Een mediator kan u hierbij begeleiden. Hij of zij zet op een rij waar u bij de invulling van het ouderschapsplan aan moet denken. Hij helpt u om samen de beste oplossingen voor uw specifieke situatie te vinden.

Controle op het ouderschapsplan

Let op: was u niet getrouwd of had u geen geregistreerd partnerschap, dan zal uw scheiding niet bij de rechter worden ingediend. Dit betekent dat er in dat geval ook geen controle is op het wel of niet bestaan van een ouderschapsplan. Maar stel dat er in de toekomst discussie tussen u en uw ex-partner ontstaat. Bijvoorbeeld over een verhuizing naar een andere woonplaats. In het uiterste geval kan dit conflict toch bij de rechter voorkomen. Hij zal dan vragen naar de afspraken in het ouderschapsplan en kan u dan verplichten er alsnog een op te stellen.

Als u gaat scheiden, moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderen. Die moeten vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Wat moet er allemaal in zo’n plan komen te staan?

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige