Mijn ex geeft veel duurdere cadeaus voor Sinterklaas, dat wil ik niet

Sinterklaas is weer in het land, maar helaas is dat niet voor iedereen een reden tot juichen. Als gescheiden ouder is het soms een hele klus om dit kinderfeest in goede banen te leiden. Want wat als uw ex de kinderen veel grotere of duurdere cadeaus wil geven dan u?

Na een scheiding de vertrouwde thuissituatie gaat op de schop, met alle gevolgen van dien. Voor de kinderen heeft dat als voordeel dat er (wellicht) meer cadeautjes worden uitgedeeld, omdat Sinterklaas nu in twee huizen op bezoek komt. Maar uiteraard is het vervelend als het kind bij uw ex meer of grotere cadeaus krijgt dan bij u.

Maximum bedrag voor cadeaus vastleggen

De beste oplossing om scheve gezichten en vervelende situaties te voorkomen, is het onderwerp tijdig ter sprake te brengen met uw voormalige partner. De invulling van feestdagen - zoals Sinterklaas, maar ook kerst, verjaardagen en Koningsdag - kan worden opgenomen in het ouderschapsplan, dat ouders moeten opstellen als zij uit elkaar gaan. In het ouderschapsplan kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat uw kinderen het ene jaar bij u Sinterklaas vieren en het jaar erop bij de andere ouder. Of u bepaalt samen een maximum bedrag dat aan cadeaus wordt besteed. Als u al uit elkaar bent en er geen afspraken over dit onderwerp zijn gemaakt in het ouderschapsplan, is het goed om uw zorgen alsnog te bespreken.

Voorkom teleurstellingen, dus regel het op tijd

Het is sowieso goed om in aanloop naar de feestdagen een aantal praktische zaken met uw ex door te nemen. Want welke cadeaus worden er gegeven en hoe laat mogen de kinderen naar bed? Zo voorkomt u direct onduidelijkheden en teleurstellingen bij uw kind.

Als u gaat scheiden, moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderen. Die moeten vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Wat moet er allemaal in zo’n plan komen te staan?

Verdieping op dit onderwerp