Mijn ex eist de kinderen op voor de feestdagen, mag dat?

Feestdagen zijn lang niet altijd voor iedereen leuk en aangenaam. De maand december zorgt soms voor getouwtrek om de kinderen. Want wat als uw ex de kinderen ‘opeist’ voor de feestdagen?

Het codewoord om iedereen een fijne feestmaand te bezorgen is: communicatie. En die heldere en open communicatie kunt u al starten op het moment dat de afspraken over de scheiding worden gemaakt. Bij het opstellen van het ouderschapsplan kunt u als ouders afspraken maken over de invulling van onder meer verjaardagen, kerst, Sinterklaas en Koningsdag.

In het ouderschapsplan kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat de kinderen in de even jaren Sinterklaas bij u vieren en in de oneven jaren bij uw ex. Of u spreekt een bedrag af dat u beiden maximaal aan cadeaus zal uitgeven. Ook kan er in het ouderschapsplan worden opgenomen waar de kinderen op de andere feestdagen, zoals kerst en Oud en Nieuw, zullen zijn. Als er geen afspraken in in uw eerste versie van het ouderplan staan met betrekking tot de feestdagen, dan geldt de ‘gewone’ zorgregeling die u heeft afgesproken. Het hangt dus van de dag of de week af bij wie uw kind is tijdens de feestdagen. Hier kan, mits er goed wordt overlegd, natuurlijk van af worden geweken.

Afspraken toevoegen aan ouderschapsplan 

Probeer hierbij ook naar alternatieven te kijken die voor de kinderen fijn zijn. Zijn er misschien mogelijkheden om samen Sinterklaas te vieren? Of wordt het bij beide ouders gevierd, maar op verschillende data? En kijk ook eens praktisch naar de invullingen van de kerstdagen. Het laatste wat u natuurlijk wil is dat de kinderen het slachtoffer worden van de vele wensen van hun ouders en de familie eromheen en uitgeput zijn na de feestdagen. Overigens is het mogelijk om - uiteraard na goed overleg – nieuwe afspraken toe te voegen aan het ouderschapsplan wanneer u het daar samen als ouders over eens bent.

Het is sowieso goed om in aanloop naar de feestdagen een aantal praktische zaken met uw ex door te spreken, zoals welke cadeaus worden er gegeven, hoe laat mogen de kinderen naar bed op speciale feestdagen. Zo voorkomt u ook onduidelijkheden en teleurstellingen bij uw kind, dat mogelijk dubbele cadeaus krijgt of bepaalde verwachtingen heeft, die bij de andere ouder niet bekend zijn.

Ouders van minderjarige kinderen moeten bij een scheiding afspraken vastleggen in een ouderschapsplan. Soms willen ouders óf kinderen de gemaakte afspraken na verloop van tijd veranderen. Als één van de ouders de afspraken steeds niet nakomt, bijvoorbeeld. Wie wil wijzigen, heeft meerdere opties.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige