Kan ik naar een andere woonplaats verhuizen met mijn baby?

Heeft de vader van uw kind geen ouderlijk gezag, dan kunt u strikt genomen zelf beslissen om te verhuizen. Maar er samen uitkomen is altijd beter voor het kind.

Een verhuizing kan de band met beide ouders verstoren

Heeft u in uw eentje het gezag over uw baby, dan mag u formeel gezien alleen beslissingen nemen, zoals een verhuizing. Als uw ex-partner het kind heeft erkend, moet u hem wel op de hoogte houden en om advies vragen (‘informatie- en consultatieplicht’) bij belangrijke beslissingen. De partnerrelatie is weliswaar beëindigd, de ouderrelatie blijft bestaan.

Ook – misschien wel juist - voor een baby is contact met beide ouders erg belangrijk. In de eerste levensjaren is de hechtingsband nog broos. Juist dan is het essentieel dat uw kind de kans krijgt een band met beide ouders op te bouwen. Een verhuizing naar een andere woonplaats kan die band verstoren.

Niet verstandig om ver uit elkaar te gaan wonen

Ook als er – nog – geen sprake is van gezamenlijk ouderlijk gezag, is overleg tussen beide ouders belangrijk. Als uw ex-partner betrokken is bij de verzorging en opvoeding van uw kind, is het niet verstandig om ver uit elkaar te gaan wonen.

De afspraken die u met uw ex heeft gemaakt over uw kind moeten wel worden nagekomen. Bijvoorbeeld als hij twee dagen in de week voor de baby zorgt. Als er een minder intensieve bezoekregeling is afgesproken, is het ook beter om dichter bij elkaar te wonen. Ga er over in gesprek, en heb daarbij allebei oog voor het belang van uw kind.

Het beste is om van tevoren – op het moment dat u uit elkaar gaat - al afspraken te maken. Afspraken over wat te doen bij grote veranderingen, zoals een verhuizing.  De mediator kan u beiden bij dit proces begeleiden. Mocht u vasthouden aan uw besluit en uw ex-partner is het er niet mee eens, dan zal in het uiterste geval de rechter een uitspraak kunnen doen.

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige