Kan ik de erkenning van mijn kind ongedaan laten maken?

Stel: u en de vader van uw kindje zijn maar heel kort samen geweest. Hij heeft jullie kind erkend, maar u wilt dit liever ongedaan laten maken. Kan dat?

Een erkenning van een kind door de biologische vader kan niet ongedaan worden gemaakt. Een erkenning ongedaan maken kan alleen als de erkenner niet de biologische vader is van het kind. U zult dan (via de rechtbank) moeten bewijzen dat de erkenner niet de biologische vader is. De rechtbank kan beslissen om het vaderschap te laten vaststellen door DNA-onderzoek. Dit heet een ‘gerechtelijke vaststelling van het vaderschap’ (gvv).

Erkenning ongedaan maken, kan in uitzonderlijke gevallen

Erkenning ongedaan maken kan ook als er sprake was van uitzonderlijke omstandigheden. Hiermee wordt bedoeld dat u toestemming gaf voor de erkenning onder bedreiging, door dwaling, door bedrog of door misbruik van omstandigheden toen u nog minderjarig was. Waren deze omstandigheden niet van toepassing, dan kunt u de erkenning door de biologische vader niet ongedaan laten maken. 

Gevolgen van erkenning

Heeft de vader jullie kindje erkend, dan heeft dat een aantal gevolgen. Tussen de vader en het kind ontstaat een juridische band, de zogenaamde ‘familierechtelijke betrekking’. De vader heeft een onderhoudsplicht tot het kind 21 jaar wordt. Na de scheiding heeft de vader recht op omgang, informatie en consultatie (raadpleging). U als moeder (en verzorgende ouder) hebt de plicht om de vader te informeren over belangrijke ontwikkelingen rondom jullie kind. Verder worden vader en kind elkaars wettelijke erfgenamen. (Let op: ook de niet-juridische vader kan omgansrecht hebben. Raadpleeg een VFAS advocaat voor informatie.)

Erkenning is niet hetzelfde als gezag

Ouderlijk gezag houdt in dat u als ouder verplicht bent om uw minderjarige kind te verzorgen en op te voeden. Bij gezamenlijk gezag over uw kind moeten u en de vader samen beslissingen nemen over belangrijke dingen in het leven van jullie kind. Denk aan zaken als schoolkeuze en huisartsbezoek. Als moeder krijgt u bij de geboorte automatisch het ouderlijk gezag. De vader krijgt zonder huwelijk of geregistreerd partnerschap niet automatisch het ouderlijk gezag bij de erkenning. Gezag moeten julliesamen aanvragen [link naarhttps://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/erkenning-kind/vraag-en-antwoord/gezamenlijk-gezag-kind].  Werkt u niet mee, dan kan de vader zonder u - met behulp van een advocaat -gezag aanvragen bij de rechtbank. Gezag brengt niet alleen plichten, maar ook rechten met zich mee: de vader heeft recht op omgang, en u moet samen afspraken maken over de zorgregeling.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.