Is het belangrijk voor een baby om de vader te blijven zien?

Kinderen, ook zeer jonge kinderen, zijn na een scheiding gebaat bij regelmatig contact met beide ouders. Probeer hier samen goede afspraken over te maken.

Liefde, rust en zo min mogelijk spanningen: dat zijn voor kinderen belangrijke voorwaarden voor ee goede ontwikkeling na een scheiding of een relatiebreuk. Dat geldt bij uitstek als het om zeer jonge kinderen gaat, tussen de nul en twee jaar.
 

Kinderen gaan zich de eerste twee jaar hechten

In deze levensfase ontwikkelen kinderen de hechting aan hun directe verzorgers. Om een goede relatie met uw kindje op te bouwen is regelmatig contact dus van groot belang. Is de baby nog niet goed gehecht? Dan kunt u het contact tussen u en uw kindje het beste langzaam opbouwen.
 

Gelijkwaardig ouderschap: recht én plicht

Voor ouders die beiden het ouderlijk gezag hebben geldt: zij hebben gelijke rechten en plichten als het gaat om de de opvoeding en verzorging van hun kind. Dit wordt ook wel gelijkwaardig ouderschap genoemd. Gelijkwaardig ouderschap betekent niet per se dat u beiden precies evenveel tijd zorgt voor uw kind. Wel dat u een gelijkwaardige ouderrol heeft.
Een baby is gebaat bij rust en regelmaat. Veel spanningen zijn niet goed voor het kind. Als de band tussen u en het kind nog heel broos is (bijvoorbeeld omdat u en de moeder van het kind nog niet hebben samengewoond) zal het contact langzaam moeten worden uitgebreid. Tussen de contactmomenten moet echter niet te veel tijd zitten. Bij baby’s is het geheugen nog niet sterk ontwikkeld

Rust en regelmaat van belang voor baby

Doordat bij baby’s het geheugen nog niet sterk is ontwikkeld, is een zorgregeling waarbij u bijvoorbeeld beiden om de beurt een week voor uw baby zorgt dan ook niet wenselijk. Laat tussen de contactmomenten niet te veel tijd zitten. Twee à drie keer per week is een mooie regelmaat voor het opbouwen van een goede hechting.
 

Goede band opbouwen met uw baby

Baby’s slapen nog erg veel op een dag. Het naar bed brengen, erbij zijn als het kindje wakker wordt, het verschonen en aankleden: het zijn belangrijke momenten om een hecht contact op te bouwen. In deze levensfase, van nul tot twee jaar, zijn liefde en rust essentieel. Een baby kan gerust in twee verschillende huizen een eigen bedje hebben. Geef elkaar de ruimte om een hecht contact te krijgen met uw kindje en maak er goede afspraken over. Komt u er samen niet uit, dan zal de rechter bekijken wat een verantwoorde regeling is in uw situatie.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige