Is een ouderschapsplan ook verplicht bij baby’s?

Een ouderschapsplan opstellen, is in alle situaties wettelijk verplicht. Het is ook sterk aan te raden er één op te stellen, in het belang van uw kindje.

Wanneer is een ouderschapsplan verplicht?

Als u gaat scheiden na een huwelijk of geregistreerd partnerschap, is het wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Maar ook bij een andere relatievorm, of wanneer er niets op papier stond, geldt deze wettelijke verplichting in Nederland.

Waarom een ouderschapsplan ook voor een baby belangrijk is

Een ouderschapsplan is echter altijd sterk aan te raden, juist voor een baby. Voor hem of haar is het van groot belang dat u gezamenlijk keuzes en afspraken maakt over de opvoeding en verzorging. En dat deze afspraken vervolgens goed worden vastgelegd.

Als u de enige bent met gezag over uw kind, dan kunt u zonder overleg met uw ex-partner deze keuzes maken. Heeft de vader het kind wel erkend, dan heeft hij het recht én de plicht op omgang met het kind. Goede communicatie en overleg tussen u beiden is ook dan essentieel voor een evenwichtige ontwikkeling van uw kindje.

Als u uw kindje maar kort (of helemaal niet) samen hebt opgevoed

Als u maar heel kort samen de opvoeding hebt gedaan, of misschien wel helemaal niet, is goed overleg wellicht moeilijk. Want wat verwachten jullie als ouders van elkaar? Hoe helpen jullie elkaar, ook al zijn jullie niet meer samen? Welke levensvisie of overtuigingen spelen een rol? Als u kort een relatie hebt gehad en deze verbreekt - terwijl u min of meer tegelijk ook samen ouders wordt, zijn dat belangrijke vragen. 

Wie kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan?

Een echtscheidingsadvocaat/ mediator van de vFAS kan helpen bij het opstellen van het ouderschapsplan, waarin alle nieuwe (en toekomstige) afspraken over de zorgverdeling van uw kind(eren) wordt vastgelegd. Hij of zij heeft de plicht om goed te bewaken dat alle relevante onderwerpen in het ouderschapsplan staan.

Ouderschapsplan kunt u steeds aanpassen aan levensfase kind

Baby’s veranderen razendsnel. Het ouderschapsplan voor uw baby zal dan ook regelmatig moeten worden aangepast aan de levensfase van het kind. In de eerste twee jaar van hun leven ontwikkelen kinderen de hechting aan hun directe verzorgers.

Regelmatig contact met de niet-verzorgende ouder is van groot belang voor het opbouwen van een goede relatie, bijvoorbeeld twee à drie keer per week. Het geheugen van baby’s is nog niet sterk ontwikkeld. Daarom moet er niet te veel tijd tussen de contactmomenten zitten. Deskundigen raden aan om het regelmatige contact niet per se heel lang te laten duren. Het advies is voor contact tussen de niet-verzorgende ouder en een heel jong kindje is dan ook frequent (en kortdurend). Over de precieze invulling kunt u samen afspraken maken in het ouderschapsplan, met de mogelijkheid dat het contactschema om de zoveel tijd kan worden aangepast. 

Gewoonten van een baby veranderen snel

Een zorgregeling waarbij beide ouders langer achtereen voor hun kind zorgen of langer op vakantie gaan, is pas in een latere levensfase aan de orde. Ook veranderen in die eerste levensjaren regelmatig de eet- en slaapgewoonten van uw kind. U zult dus vaker met elkaar moeten bespreken hoe u daar mee om wilt gaan. En vervolgens hoe u het ouderschapsplan wil aanpassen.

Als u gaat scheiden, moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderen. Die moeten vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Wat moet er allemaal in zo’n plan komen te staan?

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige