Is co-ouderschap schadelijk voor heel jonge kinderen?

U en de vader van uw baby gaan uit elkaar. U moet afspraken maken over de zorg voor en omgang met jullie kindje. Waar gaat het kindje wonen en hoe verdelen jullie de zorg? Is co-ouderschap een goede optie, of is dat juist schadelijk voor heel jonge kinderen?

Wat is co-ouderschap?

Bij co-ouderschap kiezen ouders voor een min of meer gelijke verdeling van de zorg- en opvoedtaken voor hun kind(eren). Kiezen jullie voor co-ouderschap, dan verzorgen beide ouders het kindje even vaak. Voor co-ouderschap is het wenselijk dat u goed met elkaar kunt overleggen en samenwerken, bijvoorbeeld over slaap- en voedingstijden. Een baby is namelijk gebaat bij rust en voorspelbaarheid en daar moeten jullie bij co-ouderschap samen voor zorgen: slaap- en voedingstijden moeten bij beide ouders min of meer gelijk zijn. Co-ouderschap is heel gunstig voor het hechtingsproces van het kindje met allebei de ouders, omdat het beide ouders zo vaak ziet en door beide ouders verzorgd wordt.

Tussen twee huizen heen en weer gaan

Wat bij een jong kindje wel onrust kan geven, is veel heen-en-weer gaan tussen twee huizen. Een baby is dol op voorspelbaarheid en ligt het liefst te slapen op een vaste plek. Probeer dus regelmaat aan te brengen in de regeling. Kijk als ouders samen of dat haalbaar is. Na verloop van tijd, als uw kindje wat ouder is, kunnen jullie opnieuw kijken naar het co-ouderschap en de afspraken eventueel aanpassen.

Omgang en hechting en een positief zelfbeeld

Een baby hecht zich in zijn eerste levensjaar aan zijn vader en moeder. Voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld is een hechting met allebei de ouders belangrijk. Verloopt de hechting van het kind slecht (met één van de ouders, of met allebei) dan loopt het kind later meer risico op problemen op school, maar ook in vriendschappen en relaties. Een baby kan zich goed hechten als beide ouders genoeg beschikbaar zijn. Dat betekent dat de baby beide ouders meerdere keren per week moet zien en moet worden verzorgd (voeden, wassen, knuffelen, troosten, en samen spelen), wil de hechting goed verlopen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige