Ik wil evenveel voor mijn baby zorgen als de moeder. Kan dat?

In de wet is geregeld dat een kind na een scheiding in principe recht heeft op omgang met beide ouders. Voor ouders die beiden het ouderlijk gezag hebben geldt: zij hebben gelijke rechten en plichten als het gaat om de de opvoeding en verzorging van hun kind.

Gelijkwaardig ouderschap

Dit wordt ook wel gelijkwaardig ouderschap genoemd. Dat betekent echter niet automatisch een 50/50 tijdsverdeling tussen de ouders. 

Band met baby of peuter opbouwen

Voor heel jonge kinderen is het van groot belang dat ze na een scheiding de kans krijgen om met beide ouders een goede band op te bouwen. Komt u er samen niet uit? Vraag dan hulp van een deskundige scheidingsmediator. De rechter beoordeelt uiteindelijk wat een verantwoorde omgangs- of zorgregeling is. Zeker als het om zeer jonge kinderen gaat, luistert dat nauw.

Voor een baby gelden andere normen voor zorg- of omgangsregeling

Voor alle partijen (u, uw ex-partner en uw kind) is het natuurlijk het beste als u het samen snel eens wordt over de zorgregeling voor uw kind.

Gaat u uit elkaar terwijl het kind nog een baby of dreumes is? Het is van belang ervoor te zorgen dat het kind een stabiele basis heeft. Zodat het zich veilig kan hechten aan beide ouders. 

Gelijkwaardig ouderschap betekent een gelijkwaardige rol

Gelijkwaardig ouderschap betekent niet per se dat u beiden precies evenveel tijd zorgt voor uw kind. Wel dat u een gelijkwaardige ouderrol heeft. Een baby is gebaat bij rust en regelmaat. Veel spanningen zijn niet goed voor het kind. Als de band tussen u en het kind nog heel broos is (bijvoorbeeld omdat u en de moeder van het kind nog niet hebben samengewoond) zal het contact langzaam moeten worden uitgebreid. Tussen de contactmomenten moet echter niet te veel tijd zitten. Bij baby's is het geheugen nog niet sterk ontwikkeld.

Een goede hechting opbouwen met uw baby

Een zorgregeling waarbij u bijvoorbeeld beiden beurtelings een week voor uw baby zorgt, is dan ook niet wenselijk. Bij een regelmatige wissel van twee à drie keer per week hecht een kind zich doorgaans beter dan bij een week-op-week-af-regeling. Baby’s slapen nog erg veel op een dag. Het naar bed brengen, erbij zijn als het kindje wakker wordt, het verschonen en aankleden; dat zijn belangrijke momenten om een hecht contact op te bouwen. In deze levensfase, van nul tot twee jaar, zijn liefde en rust essentieel.

Zoek een mediator in de buurt

Wilt u meer informatie over mediation of wilt scheiden en zoekt u een mediator? Neem contact op met een vFAS-mediator.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige