Hoe zorgt u ervoor dat Vaderdag voor uw ex-partner slaagt?

Voor uw kinderen is het van groot belang dat u samen goede afspraken maakt, bijvoorbeeld over Vaderdag. Al bent u gescheiden, u blijft immers samen de ouders van uw kinderen.

Als uw ex-partner destijds het initiatief nam voor de scheiding, kan het contact met hem ongemakkelijk zijn. Voor uw kinderen is het echter belangrijk dat u bepaalde emoties opzij zet en samen goede afspraken maakt, zo ook voor een feestelijke dag als Vaderdag.
In het ouderschapsplan heeft u wellicht opgenomen dat de kinderen op Moederdag bij moeder en op Vaderdag bij vader zullen zijn. Maar misschien staat er niet in hoe deze dag er concreet uit moet zien. Bespreek dan tijdig samen met uw ex-partner hoe u deze dagen het beste kunt invullen, rekening houdend met ieders programma. U doet uw kinderen over het algemeen geen groter plezier dan hen op Vaderdag bij hun vader te laten zijn.

Gun hem deze dag, ook al bent u uit elkaar

Valt Vaderdag in ‘uw’ weekend, bespreek dan met uw ex-partner hoe hier mee om te gaan. U bent en blijft samen ouders van uw kinderen, al bent u uit elkaar. Gun uw ex-partner deze dag. U geeft ook uw kinderen daarmee een heel mooi signaal. Het geeft aan dat u hun vader nog steeds respecteert als ouder. Overleg met uw ex-partner of deze Vaderdag een extra dag is in de omgangsregeling, of dat het gaat om een ‘ruil’.

Doe uw kinderen een plezier

Vraag aan uw ex-partner wat zijn verwachtingen zijn over deze dag. Wat wil hij het liefste doen met de kinderen? Voor hoe lang? Misschien volstaat een etentje, misschien vindt hij het fijn als ze de avond ervoor al komen om op Vaderdag samen te ontbijten. Ook voor uw kinderen is het fijn als u meedenkt, bijvoorbeeld wat ze hem als cadeau kunnen geven.
Voor alle partijen is het bovendien prettig dat er op tijd duidelijkheid is over deze dag. Wacht dus niet tot de vrijdag voor Vaderdag om het te bespreken.

Vaderdag als er een nieuwe partner is

Als u een nieuwe partner heeft, is het extra belangrijk om Vaderdag goed te bespreken. Elke situatie is weer anders. Het belang van de kinderen staat echter voorop. Willen zij bijvoorbeeld hun stiefvader ook iets geven, dan is het fijn als daar ruimte voor is.

Verdieping op dit onderwerp