Hoe zorg ik voor stabiliteit als mijn baby steeds van adres wisselt?

Uit onderzoek blijkt dat het niet schadelijk is voor baby’s om van adres te wisselen. Het is juist belangrijk dat ze na een scheiding de kans krijgen om met beide ouders een goede band op te bouwen.

Regelmatig contact met vader is van groot belang voor baby’s

Het is een zorg die veel – gescheiden – moeders delen: een baby moet niet te veel verkassen, omdat dit ten koste zou gaan van een stabiele ontwikkeling. Het is zeker waar dat een baby gebaat is bij rust en regelmaat. En dat veelvuldige veranderingen en onrust niet goed zijn voor het kind. Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat het ook voor zeer jonge kinderen juist heel gunstig is om regelmatig bij vader te zijn.

In de levensfase van nul tot twee ontwikkelen kinderen de hechting aan hun directe verzorgers. Om een goede relatie met zijn kindje op te bouwen, is regelmatig en intensief contact van groot belang. Zoals het naar bed brengen, er bij zijn als het kindje wakker wordt, het verschonen en aankleden. Het is dan ook zeker verantwoord om de baby twee eigen bedjes te geven, op twee verschillende adressen. Twee à drie keer per week contact tussen baby en vader is een mooie regelmaat om een goede hechting met de beide ouders te ontwikkelen.

Wees bij baby’s flexibel in de zorgafspraken

Wisselen van adres is dus niet schadelijk. Wel is het goed als beide ouders rekening houden met de behoefte van hun baby aan een bepaald ritme. Bijvoorbeels als het gaat om slapen en voeding. Soms kan de situatie er bijvoorbeeld ook om vragen dat uw baby een uurtje later wordt opgehaald. Toon beiden de nodige flexibiliteit, in het belang van uw kind. Het voornaamste is dat uw baby zich op beide adressen veilig en geborgen voelt.

Een mediator kan u helpen bij het maken van een goede omgangsregeling. Komt u er samen echt niet uit, dan bepaalt de rechter in het uiterste geval wat verantwoord is in uw situatie. Lees meer over de hechting van jonge kinderen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige