Hoe wordt co-ouderschap met een baby een succes?

De moeder van uw baby en u gaan uit elkaar en jullie willen graag co-ouderschap over jullie kindje. Daarvoor moeten jullie goede afspraken maken, bijvoorbeeld over bij wie de baby gaat wonen en wie wanneer voor de baby zorgt. Hoe maken jullie een succes van het co-ouderschap?

Wat is co-ouderschap?

Bij co-ouderschap hebben de ouders de zorg- en opvoedtaken voor hun kind(eren) min of meer gelijk verdeeld. Als je kiest voor co-ouderschap, dan ziet het kindje jullie allebei ongeveer evenveel en jullie verzorgen het kindje allebei even vaak. Ouders moeten goed kunnen overleggen en samenwerken om co-ouderschap een succes te maken. Je moet bijvoorbeeld overleggen over de slaap- en voedtijden van jullie baby. Een baby gedijt namelijk het beste bij rust, regelmaat en voorspelbaarheid en daar moeten jullie bij co-ouderschap samen voor zorgen; de slaap- en voedingstijden moeten bij beide ouders min of meer gelijk zijn. Voor het hechtingsproces met beide ouders is co-ouderschap heel gunstig, omdat de baby beide ouders net zo vaak ziet en door beide ouders verzorgd wordt. 

Rol van beide ouders in de opvoeding

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt ook dat het beter is als beide ouders nauw zijn betrokken bij de verzorging en opvoeding. Ook na de scheiding. Voor de veilige hechting van jonge kinderen aan hun ouders, is het belangrijk dat zowel de thuiswonende als uitwonende ouder een rol heeft in de dagelijkse verzorging. Zoals verschonen, eten geven, in bad en bed doen en spelen. Gedeelde ouderlijke zorg hoeft niet per se fifty-fifty te zijn. Minimaal twee volle dagen per week bij de uitwonende ouder is voldoende om een veilige gehechtheid op te bouwen. Baby’s en peuters kunnen prima een paar nachtjes per week bij hun vader overnachten, zo laat onderzoek zien. Regelmatig op voorspelbare manier gescheiden worden van de moeder heeft geen negatief effect op het kind.

Omgang en hechting

Voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld is het belangrijk dat een kindje zich aan beide ouders goed kan hechten. Verloopt de hechting van het kind slecht (met één van de ouders, of met allebei) dan loopt het kind later meer risico op problemen op school, maar ook in vriendschappen en relaties. In het eerste levensjaar wordt de basis gelegd voor de hechting.

Voor een goede hechting is het nodig dat beide ouders genoeg beschikbaar zijn. Concreet betekent dit, dat het kindje allebei de ouders meerdere keren per week moet zien en door allebei de ouders moet worden verzorgd (voeden, wassen, knuffelen, troosten, en samen spelen). 

Mediator inschakelen

Goed overleggen kan bij een scheiding of uit elkaar gaan lastig zijn, omdat er conflicten kunnen ontstaan, bijvoorbeeld over geld en de zorg voor en omgang met jullie baby. Als jullie samen een mediator inschakelen, kunnen jullie ruzie voorkomen. Een vFAS-mediator of -advocaat is opgeleid om conflicten voor te zijn en te zoeken naar een gezamenlijke oplossing voor zaken waar jullie het lastig over eens kunnen worden. Daarbij houdt de mediator ieders belang in de gaten: dat van u, uw ex-partner en de baby.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige