Hoe voorkom ik dat mijn baby stress ervaart als ik ga scheiden?

Uw kindje is nog een baby maar jullie gaan al uit elkaar. Hoe voorkomt u dat uw baby stress ervaart van deze scheiding?

Baby’s kunnen veel meekrijgen van een scheiding, omdat ze heel gevoelig zijn voor de stemmingen van hun ouders. Zijn er veel emoties, dan pikken baby’s die als sponsen op. De scheiding kan dan op jonge leeftijd veel impact hebben.

Dat een scheiding invloed heeft op uw baby, kunt u bijvoorbeeld merken als het kindje meer huilt dan normaal, of angstig reageert als de dagelijks routine verandert. Om zoveel mogelijk te voorkomen dat uw baby stress ervaart, is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven.
Ondanks de boosheid en het verdriet die vaak gepaard gaan met een scheiding of een relatiebreuk. Blijf in redelijkheid overleggen over bijvoorbeeld de zorgregeling, alimentatie en de zorg voor jullie kindje.

Ritme veranderen kan stress veroorzaken

Ook van een verandering van ritme en omstandigheden kan een baby last krijgen. Als een van de ouders opeens veel minder aanwezig is, kan de baby daar stress van krijgen. Probeer er daarnaast samen voor te zorgen dat het ritme van de baby zoveel mogelijk constant blijft, of nu vader of moeder voor de baby zorgt. Stem dus slaap- en eettijden goed met elkaar af.

Omgangsregeling: houd rekening met de hechting

Houd er rekening mee dat een baby zich in zijn eerste levensjaren aan zijn ouders hecht. Een goede hechting met beide ouders is belangrijk voor het kind, onder andere voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld. Kinderen bij wie de hechting slecht is verlopen, lopen meer risico op problemen op school en bij het aangaan van vriendschappen en relaties.

Voor een goede hechting met allebei de ouders moet de baby beide ouders regelmatig - dat wil zeggen meerdere keren per week - zien. Maar alleen ‘zien’ is niet genoeg: zowel de vader als de moeder moeten de baby voeden, wassen, knuffelen, troosten en met de baby spelen voor een stevige hechting. Een zorgregeling van bijvoorbeeld één weekend in de twee weken is dus niet genoeg voor een goede hechtingmet beide ouders.

Als u gaat scheiden, moeten er afspraken gemaakt worden over de kinderen. Die moeten vastgelegd worden in een ouderschapsplan. Wat moet er allemaal in zo’n plan komen te staan?

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige