Hoe vier ik de eerste Moederdag na mijn scheiding?

Al bent u uit elkaar, u blijft met uw ex-partner natuurlijk wel de ouders van uw kinderen. Het is voor hen van groot belang dat u samen goede afspraken maakt. Zoals over Moederdag, op de tweede zondag in mei.

Bent u gescheiden, dan heeft u waarschijnlijk in het ouderschapsplan al iets afgesproken over Vader- en Moederdagen. Zoals een algemene zin dat ‘kinderen op Moederdag bij moeder zijn, en op Vaderdag bij vader’. Maar niet altijd is duidelijk omschreven wat deze afspraak in de praktijk betekent.

Want hoe gaat u ermee om als Moederdag in een weekend valt dat de kinderen bij hun vader zijn? Dit kan een discussiepunt blijken, zeker als er direct na de scheiding nog een gespannen sfeer hangt. Probeer er samen toch goed uit te komen, in het belang van de kinderen. Bijvoorbeeld of Moederdag een extra dag is in de omgangsregeling, of dat het gaat om een ‘ruil’.

Als over Moeder- en Vaderdagen niets is opgenomen in het ouderschapsplan, kunt u dit alsnog samen aanvullen en op papier zetten. Leidt het toch tot een onoverkomelijk geschil, dan zal uiteindelijk de rechter er aan te pas moeten komen. Hopelijk hoeft het niet zover te komen.

Verwachtingen ruim van tevoren bespreken met ex-partner

Voor uw kinderen is het van groot belang dat u ruim van tevoren met uw ex-partner bespreekt hoe u Moederdag wil vieren. Het is beter als u uw kinderen niet actief in dit overleg betrekt, ook als ze al wat ouder zijn. Voor hen is het prettig dat u het allebei vanzelfsprekend vindt dat Moederdag bij u wordt gevierd.
Bespreek met uw ex-partner uw verwachtingen over deze dag. Wat wilt u doen met uw kinderen? Voor hoe lang? Misschien volstaat een etentje, misschien vindt u het fijn als ze de avond ervoor al komen om op Moederdag samen te ontbijten. Maak afspraken die passen bij uw situatie. Het is voor alle partijen het beste als er al in een vroeg stadium duidelijkheid is over deze dag. Laat dus niet pas op de vrijdag voor Moederdag weten wat uw wensen zijn.

Moederdag als uw ex een nieuw partner heeft

Als uw ex-partner een nieuwe partner heeft, is het extra belangrijk om Moederdag goed te bespreken. Elke situatie is weer anders. Het belang van de kinderen staat echter voorop. Willen zij bijvoorbeeld hun stiefmoeder ook iets geven, dan is het fijn als daar ruimte voor is. Ook over de invulling van Moederdag is het verstandig om tijdig – dus niet op de vrijdag voorafgaand aan Moederdag – af te stemmen. Soms is het nodig om over je eigen schaduw heen te stappen, hoe lastig dat ook is. Maak het voor de kinderen makkelijk, door hier samen tijdig iets over af te stemmen.

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige