Hoe regel ik dat ik mijn kinderen op Vaderdag kan zien?

Vader- en Moederdagen zijn meestal in het ouderschapsplan opgenomen. Maar vaak ontbreken de details. Goed overleg met de ex-partner over de invulling van Vaderdag is de beste weg.

Bent u gescheiden, dan staat waarschijnlijk in het ouderschapsplan een algemene zin over Vader- en Moederdagen. Zoals ‘kinderen zijn op Vaderdag bij vader, en op Moederdag bij moeder’. Maar niet altijd is duidelijk omschreven wat dit in de praktijk betekent. Want betekent dit bijvoorbeeld dat ze al de avond daarvoor komen om het vaderdagontbijt mee te kunnen maken, of niet? En hoe ga je er mee om als Vaderdag in een weekend valt dat uw kinderen bij hun moeder zijn? Dit kan spanningen oproepen, zeker als uw ex-partner niet achter de scheiding staat.

Toch is de beste weg om er in overleg samen uit te komen, in het belang van de kinderen.  Om te beginnen door duidelijk af te stemmen of Vaderdag een extra dag is in de omgangsregeling, of dat het gaat om een ‘ruil’. Biedt aan, als uw ex-partner er tegen is om haar dag af te staan, om in elk geval te ruilen.
Als over Vader- en Moederdagen niets is opgenomen in het ouderschapsplan, kunt u dit alsnog  samen aanvullen en op papier zetten. Leidt het toch tot een onoplosbare discussie, dan zal uiteindelijk de rechter er aan te pas moeten komen. Hopelijk hoeft het niet zo ver te komen.

Een mooie Vaderdag voor de kinderen

Zijn uw kinderen nog jong, dan is Vaderdag voor hen een extra betekenisvolle dag. De school besteedt er aandacht aan, doordat ze iets voor u mogen maken. Op de maandag erna wordt in de klas besproken wat ze met Vaderdag hebben gedaan. Probeer met uw ex-partner tijdig te bespreken hoe u deze dag voor uzelf en de kinderen wil invullen. Overval haar niet en probeer ook rekening met haar programma te houden, bijvoorbeeld door aan te bieden de kinderen te halen en te brengen. De kans dat u er samen uitkomt is dan het grootst. U bent weliswaar uit elkaar, maar blijft wel samen ouders van uw kinderen. Zij hebben recht op een mooie Vaderdag. Het is belangrijk dat ze voelen dat u het hier allebei over eens bent.

Vaderdag als er een nieuwe partner is

Als uw ex-partner een nieuwe partner heeft, is het extra belangrijk om Vaderdag goed te bespreken. Elke situatie is weer anders. Het belang van de kinderen staat echter voorop. Willen zij bijvoorbeeld hun stiefvader ook iets geven, dan is het fijn als daar ruimte voor is. Ook over de invulling van Vaderdag is het verstandig om tijdig – dus niet op de vrijdag voorafgaand aan Vaderdag – af te stemmen.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige