Hoe regel ik dat ik mijn kinderen op Moederdag kan zien?

Vader- en Moederdagen zijn meestal in het ouderschapsplan opgenomen. Maar vaak ontbreken de details. Goed overleg met uw ex-partner over de invulling van Moederdag is de beste weg.

Bent u gescheiden, dan staat waarschijnlijk in het ouderschapsplan een algemene zin over Vader- en Moederdagen. Zoals ‘kinderen zijn op Vaderdag bij vader, en op Moederdag bij moeder’. Maar niet altijd is duidelijk omschreven wat dit in de praktijk betekent.

Want betekent dit bijvoorbeeld dat ze al de avond daarvoor komen om het Moederdagontbijt mee te kunnen maken, of niet? En hoe gaat u er mee om als Moederdag in een weekend valt dat uw kinderen bij hun vader zijn? Dit kan spanningen oproepen.

Het weekend of de dag ruilen met uw ex

Toch is de beste weg om er in overleg samen uit te komen, in het belang van de kinderen. Om te beginnen door duidelijk af te stemmen of Moederdag een extra dag is in de omgangsregeling, of dat het gaat om een ‘ruil’. Biedt aan, als uw ex-partner er tegen is om zijn dag af te staan, om in elk geval te ruilen.
Als over Vader- en Moederdagen niets is opgenomen in het ouderschapsplan, kunt u dit alsnog samen aanvullen en op papier zetten. Leidt het toch tot een onoplosbare discussie, dan zal uiteindelijk de rechter er aan te pas moeten komen. Hopelijk hoeft het niet zo ver te komen.

Een mooie Moederdag voor de kinderen

Zijn uw kinderen nog jong, dan is Moederdag voor hen een extra betekenisvolle dag. De school besteedt er aandacht aan, doordat ze iets voor u mogen maken. Op de maandag erna wordt in de klas besproken wat ze met Moederdag hebben gedaan. Probeer met uw ex-partner tijdig te bespreken hoe u deze dag voor uzelf en de kinderen wil invullen. Overval hem niet en probeer ook rekening met zijn programma te houden, bijvoorbeeld door aan te bieden de kinderen te halen en te brengen. De kans dat u er samen uitkomt, is dan het grootst. U bent weliswaar uit elkaar, maar blijft wel samen ouders van uw kinderen. Zij hebben recht op een mooie Moederdag. Het is belangrijk dat ze voelen dat u het hier allebei over eens bent.

Moederdag als er een nieuwe partner is

Als uw ex-partner een nieuwe partner heeft, is het extra belangrijk om Moederdag goed te bespreken. Elke situatie is weer anders. Het belang van de kinderen staat echter voorop. Willen zij bijvoorbeeld hun stiefmoeder ook iets geven, dan is het fijn als daar ruimte voor is. Ook over de invulling van Moederdag is het verstandig om tijdig – dus niet op de vrijdag voorafgaand aan Moederdag – af te stemmen.

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige