Hebben opa en oma recht op een omgangsregeling met de kleinkinderen?

Niet alleen voor ouders is een scheiding ingrijpend, maar ook voor grootouders is de scheiding van hun kinderen een ingrijpende aangelegenheid. Er kan van alles veranderen in de omgang met de kleinkinderen. Is hier iets aan te doen?

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat voor 53 procent van de opa’s en oma’s geldt dat het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders is geworden. Feestdagen, verjaardagen en uitstapjes met de familie zijn niet meer hetzelfde. Een familie verandert van samenstelling.
Een andere grote verandering betreft natuurlijk de relatie met de schoonzoon of –dochter en dit kan weer van invloed zijn op het contact tussen de grootouders en de kleinkinderen. In sommige gevallen verandert de familiesituatie zodanig dat grootouders hun kleinkinderen nauwelijks of niet meer kunnen of mogen zien.

Opa en oma zijn vaak juist veilige haven voor kinderen

En dat terwijl grootouders vaak een belangrijke rol voor kinderen spelen, ook juist tijdens en na een scheiding. Voor kinderen zijn en blijven de opa en oma meestal een stabiele en veilige factor. In tijden van onrust en onzekerheid kunnen de grootouders een luisterend oor bieden en extra aandacht aan hun kleinkind besteden. Grootouders kunnen voor gewenste afleiding zorgen en het kind helpen bij de verwerking van de scheiding van hun ouders.

Geen wettelijk recht op omgang met de kleinkinderen

Wanneer ouders gaan scheiden, worden er meestal in een ouderschapsplan ook afspraken gemaakt over de relatie en omgang met andere familieleden, zoals de grootouders. Een scheidingsmediator zal dit ook aankaarten wanneer een ouderschapsplan wordt opgesteld. 
Voor grootouders bestaat geen wettelijk recht op omgang met hun kleinkinderen. Grootouders kunnen echter wel zelf naar de rechter stappen en vragen om een omgangsregeling met de kleinkinderen op te leggen.
Om dit verzoek succesvol te laten zijn, moeten zij wel aantonen dat zij ‘in nauwe persoonlijke betrekking’ tot het kleinkind staan. Dit betekent dat er vóór de scheiding al structureel en regelmatig contact moet zijn geweest tussen de kleinkinderen en de grootouders. Wanneer een grootouder één dag per week op het kleinkind paste voor de scheiding, kan dit bijvoorbeeld een ‘nauwe persoonlijke betrekking’ vormen.

Belang van het kind weegt het zwaarst

De rechter maakt een belangenafweging tussen het belang van het kind bij contact met de grootouders en de belasting die dit voor het kind en de ouders oplevert. Het ‘belang van het kind’ weegt bij deze afweging het zwaarst. Een scheidingsadvocaat-en mediator van de vFAS kan grootouders adviseren en bijstaan in een dergelijke procedure bij de rechtbank.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige