Heb ik recht op alimentatie als de vader onze baby niet ziet?

De vader van uw kind heeft na de scheiding rechten en plichten. Op financieel vlak, én als het gaat om contact met het kind.

Beide ouders hebben na de scheiding rechten en plichten ten aanzien van hun kind. Zo is dat in de wet geregeld. Dit geldt dus ook voor uw ex-partner, ook als hij zijn kind niet meer ziet. De rechten en plichten blijven van kracht als hij geen gezag heeft over het kind. Hij is de vader en daardoor onderhoudsplichtig voor het kindje.

Financiële plicht om voor de baby te zorgen

Om te beginnen heeft hij de financiële plicht om voor het kind te zorgen. In het uiterste geval, als de ouders er echt niet samen uit komen, bepaalt de rechter de hoogte van de kinderalimentatie. Hebben u en uw ex-partner al samengewoond, dan kijkt de rechter naar uw vroegere gezamenlijke gezinsinkomen. Dit inkomen geeft aan wat de behoefte is voor het kind. Vervolgens kijkt hij naar de verschillen in uw beider inkomen en bepaalt de hoogte van ieders financiële bijdrage aan de verzorging.

Heeft u niet samengewoond?

In dat geval vormt het gemiddelde inkomen de basis voor de alimentatieberekening.  

Let op: was u niet getrouwd of had u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft u wel recht op kinderalimentatie, maar niet op partneralimentatie.

Gelijkwaardig ouderschap: een recht, maar ook een plicht

Voor kinderen is het van groot belang dat ze na een scheiding met beide ouders een goede band opbouwen. Daarom staat niet alleen de financiële plicht in de wet. Ook het recht en de plicht voor beide ouders om contact met het kind te hebben is in de wet vastgelegd.

Als u het samen niet eens wordt over een omgangsregeling, dan zal de rechter bekijken wat redelijk is. Voor een baby gelden hierbij overigens andere normen en afspraken dan voor oudere kinderen.

Wanneer uw kind jonger is dan twee jaar

Gelijkwaardig ouderschap betekent niet per se dat u beiden precies evenveel tijd zorgt voor uw kind. Wel dat de vader een gelijkwaardige rol heeft. Maar het belang van het kind staat altijd voorop. Zijn er veel spanningen, dan is dit niet goed voor het kind. Is het kindje jonger dan twee jaar, dan zal het contact met de vader langzaam maar zeker moeten worden opgebouwd.

Belangrijk is dat er over en weer vertrouwen ontstaat. Vertrouwen dat u beiden de afspraken nakomt, vertrouwen dat er goed voor het kindje wordt gezorgd en allebei goed weet wat uw kindje nodig heeft. Elkaar op de hoogte houden - van bijvoorbeeld bezoeken aan het consulatiebureau of andere belangrijke informatie - helpt daarbij.

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.