Heb ik een ouderschapsplan nodig bij (bijna) volwassen kinderen?

Ouders van minderjarige kinderen moeten tijdens een scheiding afspraken vastleggen in een ouderschapsplan. Dat staat in de wet. Voor ouders van volwassen kinderen geldt dat niet. Toch is het nuttig als ouders ook over meerderjarige kinderen afspraken maken.

Normaal gesproken staan er in een ouderschapsplan afspraken over ten minste drie onderwerpen. Het betreft afspraken over de kosten van de kinderen, afspraken over de verdeling van de zorg en afspraken over de manier waarop de ouders zullen communiceren over belangrijke onderwerpen. Bij meerderjarige kinderen zijn de genoemde punten eigenlijk niet relevant meer.

Verwerking is soms moeilijk voor volwassen kinderen

Toch doen ouders er goed aan om over een aantal zaken afspraken te maken. Dat is in het belang van de kinderen. Meerdere onderzoeken laten zien dat juist volwassen kinderen een scheiding soms moeilijk verwerken. Veel familietradities moeten na jaren opeens anders worden ingevuld. En dan is er de financiële rompslomp waar de kinderen bij betrokken raken, het verhuizen en verdwijnen van het ouderlijk huis en (als er kleinkinderen zijn) de gedachten dat hun kinderen niet meer naar opa én oma samen kunnen. Duidelijkheid over zulke zaken helpt volwassen kinderen bij de verwerking van een scheiding. Bespreek deze zaken met elkaar en daarna met uw kinderen, hoe volwassen ze ook zijn.

Ondersteuning tot 21 jaar

Daarnaast moeten ouders van jongvolwassen kinderen (kinderen tussen de 18 en 21) rekening houden met de voortgezette onderhoudsplicht. Onderhoudsplicht is de ouderlijke plicht tot financiële ondersteuning van kinderen tot 21 jaar. Die geldt overigens ook voor niet-gescheiden ouders. Ouders dienen een bijdrage te leveren aan het levensonderhoud en de studie van het kind. Ouders moeten hier afspraken over maken. Wie betaalt wat?
Onderhoudsplicht is in feite een voortzetting van de kinderalimentatie. Het verschil: vanaf achttien jaar ontvangt het kind de alimentatie zelf. Dat is de standaard, tenzij het kind zelf anders beslist. Na overleg met kind en beide ouders vervalt de onderhoudsplicht, bijvoorbeeld wanneer kinderen zelf voldoende eigen inkomsten hebben.

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige