Wanneer papa en mama het niet eens zijn over de omgangsregeling

documentaire Doei ouderonthechting geeft veel verdriet

Als hun ouders gaan scheiden, is dit voor kinderen een heftige en ingrijpende gebeurtenis. Het is van het grootste belang dat de afwikkeling ervan zorgvuldig gebeurt en dat beide ouders samen zorgen voor een goede en duidelijke omgangsregeling.

Wanneer dit niet gebeurt, kan dit verregaande gevolgen hebben voor een kind, dat van nature loyaal is aan beide ouders. Conflicten tussen ouders over het gezag over en de omgang met een kind, kunnen er zelfs toe leiden dat het kind in een loyaliteitsconflict terecht komt. In het uiterste geval raakt een kind van één van de ouders onthecht, wat tot levenslange problemen kan leiden bij een kind, zoals minder zelfvertrouwen, middelenmisbruik, minder carrière en een beschadigde identiteit.

Om te laten zien hoe groot de gevolgen kunnen zijn, heeft Pien van Grinsven in 2018 een korte documentaire gemaakt in het kader van haar master ‘Doc Nomads 2018’. De film, getiteld ‘Doei’, gaat over de vele denkbeeldige ontmoetingen die een dochter heeft met haar lang geleden vertrokken vader.

Bekijk de film hier

Het besef dat beide ouders ook na de scheiding onveranderd van hen houden en er ook contact met beide ouders mag zijn, geeft kinderen een veilig gevoel en is van essentieel belang voor een goede ontwikkeling. Duidelijke afspraken en heldere structuren helpen daarbij. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in een ouderschapsplan. Hoe u dit plan opstelt en welke stappen u hiervoor dient te doorlopen, leest u in dit artikel.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige