Een bijzondere curator inschakelen: wanneer en hoe

Wanneer twee partners besluiten te scheiden loopt het soms uit op een conflict. Een gecompliceerde scheiding maakt het proces niet alleen voor de partners, maar ook voor de kinderen erg zwaar. Soms kan de situatie zo uit de hand lopen, dat er een bijzondere curator aan te pas moet komen.

Een bijzondere curator wordt aan een kind toegewezen als er sprake is van een conflict. Een kind kan het middelpunt van een gecompliceerde scheiding worden, wat veel mentale schade toebrengt. Om zo verantwoord mogelijk met de situatie om te gaan, wordt het kind vertegenwoordigd door een bijzondere curator. Hij of zij is er puur voor de belangen van het kind in kwestie. In de rechtszaal én daarbuiten. Iemand in de omgeving van het kind kan vragen om een bijzondere curator, maar dat kan het kind zelf ook doen.

Curator gaat in gesprek met ouders of voogd

Een bijzondere curator kan een grote rol spelen voor kinderen. Ze voelen zich gehoord en begrepen en kunnen alles met de curator delen. De belangrijkste rol van de bijzondere curator is bemiddeling. Hij of zij gaat in gesprek met de ouders, of met een toegewezen voogd. De bijzondere curator is vrijwel altijd een advocaat-mediator.

Een bijzonder curator kan worden benoemd als de ouders uit elkaar gaan en het niet eens worden over belangrijke onderwerpen. Bijvoorbeeld over de vraag waar het kind (of de kinderen) gaan wonen. De bijzonder curator wordt niet ingezet om het gevecht tussen de ouders op te lossen. Het moet echt over de kinderen en hun belangen gaan. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat:

  • Een kind geen kans ziet om zijn/ haar eigen wensen te uiten omdat ouders te veel bezig zijn met zichzelf tijdens de scheiding
  • Het kind bij de moeder woont, maar liever bij de vader wil wonen (of omgekeerd)
  • Het kind wil meer contact met de andere ouder wil en daar ook vaker wil zijn

Andere personen dan advocaten kunnen ook als bijzonder curator worden benoemd, zoals: psychologen, orthopedagogen, notarissen, of familieleden. Het moet iemand zijn die de rechter geschikt vindt om op te komen voor de belangen van het kind. De bijzonder curator wordt benoemd door een rechter. Die kan dat uit zichzelf doen, of op verzoek van het kind, één van de ouders of een andere belanghebbende.

Al deze personen kunnen gewoon een brief naar de rechtbank sturen waarin ze het probleem of het conflict uitleggen, en waarin ze een bijzonder curator aanvragen. Kinderen kunnen dat dus ook zelf doen. 

De kosten voor een bijzondere curator kunnen worden vergoed via gesubsidieerde rechtsbijstand. Dan moet de aanvrager wel een bijzondere curator kiezen uit het register van de Raad voor Rechtsbijstand.

 

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige