Alles over belastingzaken en toeslagen als u voor co-ouderschap kiest

Wanneer u uit elkaar gaat na een huwelijk of geregistreerd partnerschap, is het belangrijk om een aantal zaken tijdig te regelen. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor uw kind(eren). U krijgt immers te maken met een aantal zaken zoals kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Hoe werkt dat als u voor co-ouderschap kiest?

Recht op toeslagen

Hebben uw ex-partner en u kinderen en kiest u voor co-ouderschap? Dan heeft dit gevolgen voor meerdere toeslagen. Het kan zijn dat u, wanneer u uit elkaar gaat, recht hebt op toeslagen zoals huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kindgebonden budget.

Wanneer bent u co-ouder?

U bent co-ouder wanneer uw kind:

  • samen door u en uw ex wordt opgevoed op gescheiden adressen
  • tenminste drie dagen per week bij u woont en drie dagen bij uw ex óf om en om één week bij u en uw ex woont
  • deze afspraken zijn vastgelegd (in een uitspraak van de rechter of een door u beiden ondertekend ouderschapsplan)

Kinderbijslag en co-ouderschap

Als u en uw partner uit elkaar gaan, gaat de kinderbijslag naar de ouder bij wie het kind woont. Heeft u co-ouderschap en woont het kind (om en om) bij u beiden? Dan kan de kinderbijslag over beide ouders worden verdeeld. Lees er meer over op de website van de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Toeslagen… welke zijn er?

Kinderopvangtoeslag

U kunt kinderopvangtoeslag krijgen voor de opvanguren die u zelf betaalt. Het maakt daarbij niet uit of uw kind op uw adres of op het adres van uw ex staat ingeschreven.

Betalen u en uw ex allebei een deel van de kinderopvangkosten? Dan kunt u ieder toeslag krijgen voor uw eigen deel. Kijk hier wat u moet regelen.

Kindgebonden budget

Krijgt u kinderbijslag, dan kunt u misschien ook een kindgebonden budget van de Belastingdienst krijgen. Dit is een extra maandelijkse bijdrage van de overheid voor gezinnen met kinderen. Of u recht heeft op kindgebonden budget hangt af van uw inkomen. Ook mag het gezamenlijke inkomen van u en uw toeslagpartner en uw (gezamenlijk) vermogen niet te hoog zijn.

De Belastingdienst kan het kindgebonden budget maar aan één ouder betalen. Kies samen welke ouder het kindgebonden budget ontvangt. Wie het laagste inkomen heeft, krijgt meestal een hoger bedrag. Kijk hier wat u moet regelen.

Huurtoeslag

U en uw ex kunnen uw kind(eren) allebei laten meetellen als medebewoner(s) op uw adres. U krijgt dan wellicht meer huurtoeslag. Of uw kind op uw adres of op het adres van uw ex staat ingeschreven, maakt niet uit. 

Invloed uit elkaar gaan op belastingzaken

Ontvangt u al toeslagen? Dan kan het zijn dat de hoogte van dit bedrag verandert. Wilt u weten wat op u van toepassing is? Kijk dan op belastingdienst.nl/scheiden en maak een proefberekening. Geef daarnaast via Mijn toeslagen de wijziging 'Wij gaan scheiden of uit elkaar' door. Dit kan eenvoudig door in het menu te kiezen voor ‘Wijziging doorgeven', 'Gezin en huishouden'. Ga vervolgens naar 'Wij gaan scheiden of uit elkaar' en beantwoord de vragen.

Zorg ervoor dat u samen met uw ex-partner duidelijke afspraken maakt over fiscale zaken en leg deze schriftelijk vast om vervelende situaties te voorkomen. Een vFAS-advocaat of –mediator kan u daarbij helpen.

Praktische (belasting)zaken

Regelde u in het verleden de belastingzaken samen met uw ex-partner? Vul dan de scheidings-checklist van de Belastingdienst in. In ieder geval is het belangrijk een aantal praktische zaken op korte termijn te regelen:

  1. DigiD: zorg ervoor dat alleen u nog uw DigiD kunt gebruiken en wijzig indien nodig uw wachtwoord.
  2. Rekeningnummer: controleer op welk rekeningnummer u eventuele toeslagen of belastingteruggaven ontvangt en wijzig dit nummer indien nodig.
  3. Adreswijziging: gaat u op een ander adres wonen? Geef dit dan door aan de gemeente. De Belastingdienst krijgt de adreswijzing vervolgens door van de gemeente.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.