Aan de slag met een scheidingsconvenant en ouderschapsplan

Partners die in scheiding liggen, doen er goed aan om heldere afspraken te maken. Die zetten ze het beste op papier, in een echtscheidingsconvenant. Bij het opstellen van zo’n overeenkomst moeten partners op een aantal zaken letten.

Stappenplan: hoe stel je een ouderschapsplan en een convenant op?

Online zijn veel tools te vinden waarmee je een convenant kunt opstellen. Veel websites vragen hier geld voor. Daarnaast zijn er op internet ook gratis voorbeeldconvenanten. Het kan geen kwaad om die in een vroeg stadium eens te raadplegen. Bent u toe aan het opstellen van hun eigen convenant? Dit stappenplan geeft een duidelijk beeld van het opstelproces. 

  1. Kunt u het samen doen?
    Bent u in staat om het convenant samen met uw partner op te stellen? Vergis u niet: veel zaken die aan bod komen, zullen ingewikkeld zijn. U zult bovendien in veel gevallen tegengestelde belangen hebben. Daarom verdient het vaak de voorkeur om een gespecialiseerde advocaat of scheidingsmediator in te schakelen. Mensen met een laag inkomen kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten die hierbij komen kijken. Dat kan op grond van de Wet op de Rechtsbijstand. Voor meer informatie: rvr.org.

  2. Maak een ouderschapsplan
    Wanneer u de ouders bent van minderjarige kinderen, bent u verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Ook hierbij kan een scheidingsmediator of -advocaat bijstand bieden.

  3. Controleer uw convenant bij een specialist
    Wanneer u een eerste idee van uw zakelijke behoefte en mogelijkheden heeft, kunt u deze al dan niet gezamenlijk bespreken met een specialist. Dit is zeker raadzaam als u uw belangen en wensen heeft opgesteld zonder tussenkomst van een gespecialiseerde Een vFAS-advocaat en scheidingsmediator zal direct kunnen zien of alles klopt en wat er nog ontbreekt.

  4. Maak uw convenant afdwingbaar
    In sommige gevallen is het handig als afspraken afdwingbaar zijn bij de rechter. Bijvoorbeeld de betaling van alimentatie via een deurwaarder. Dat kan door een bekrachtiging van de afspraken door een rechter. Daarvoor hebt u een advocaat nodig. Die dient het ouderschapsplan en echtscheidingsconvenant tegelijk met het verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Het document krijgt dan een executoriale Dat betekent dat de afspraken afdwingbaar zijn.

Wie zich zorgen maakt over de kinderen na de scheiding, moet bij het opstellen van een ouderschapsplan op nog meer zaken letten:

Ouderschapsplan: verplicht bij minderjarige kinderen

Een ouderschapsplan is voor ouders met minderjarige kinderen een verplicht onderdeel bij een echtscheiding. Een scheidingsmediator kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Mensen met een laag inkomen kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming in de kosten die hierbij komen kijken. Dat kan via de Wet op de Rechtsbijstand.
Voor een model-ouderschapsplan, klik hier.

Verdeling van huurhuis

Een stel met weinig financiële middelen beschikt meestal over een huurhuis. In dat geval mag het stel zelf bepalen wie er in de woning blijft wonen. Beide partners hebben er evenveel recht op. Een echtgenoot of geregistreerd partner is namelijk automatisch medehuurder. Komt een stel er niet uit, dan zijn er twee opties. Een scheidingsmediator kan helpen het gesprek hierover op gang te brengen en te onderhandelen. De afspraken die hieruit voortvloeien, kunnen dan worden opgenomen in het echtscheidingsconvenant. Wanneer dit niet lukt, is het aan de rechter. Zijn er bijvoorbeeld kinderen in het spel, dan is de kans groot aanwezig dat de rechter het huis toewijst aan degene bij wie de kinderen de meeste tijd wonen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige