Wordt een ontvangen schenking of erfenis ook verdeeld bij de scheiding?

Schenking of erfenis bij scheiding
De meeste stellen zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Dat betekent dat bij de scheiding alle goederen en bezittingen gelijk moeten worden verdeeld. Als één van de partners tijdens het huwelijk een erfenis of schenking heeft ontvangen, valt dit in beginsel binnen de gemeenschap van goederen.

Het kan zuur zijn dat een partner de verkregen schenking of erfenis met zijn ex-partner moet delen bij de scheiding. Of een schenking of erfenis in de gemeenschap van goederen valt, wordt bepaald door degene die de erfenis nalaat of de schenking doet.

Dat je partner bij scheiding geen recht heeft op door jou ontvangen schenkingen of erfenissen, kan vastgelegd worden door degene die het bedrag schenkt of nalaat, alleen kan dit niet met terugwerkende kracht. Het is dus van belang dat degene die geld gaat schenken of die een erfenis gaat nalaten, dit zelf regelt bij de notaris. 

Erfenis met uitsluitingsclausule

U kunt voorkomen dat een erfenis door twee partners die in gemeenschap van goederen gehuwd zijn, gedeeld moet worden. De erfenis komt slechts aan één van beide partners toe door een een uitsluitingsclausule in het testament op te nemen. Dit kan alleen vóór het overlijden worden geregeld. Het moet zwart op wit staan.

Sommige ouders willen hun kinderen liever nog tijdens hun leven wat geld schenken. Ook voor een schenking geldt, dat eenvoudig te regelen is dat dit bedrag niet met de partner gedeeld hoeft te worden bij een scheiding. Een schenking kan zonder tussenkomst van de notaris met een uitsluitingsclausule worden gedaan; dit moet dan wel duidelijk worden vermeld of vastgelegd.

Ook bij een schenking geldt: dit moet vooraf worden vastgelegd, achteraf kan dit niet. Alleen wanneer is vastgelegd dat het een schenking met een uitsluitingsclausule betreft voor één van de partners (een privé schenking dus), heeft de ex-partner geen recht op het geld of bezit bij scheiding. De schenking of erfenis valt dan buiten het gemeenschappelijk vermogen.

En als het geld al is uitgegeven?

Maar wat nou als het geld dat door erfenis of schenking (met uitsluitingsclausule) is verkregen, al door de echtgenoten is uitgegeven en pas later de scheiding volgt? De rechtbank heeft hierover gezegd dat de echtgenoot die de privé-schenking (dus met uitsluitingsclausule) heeft ontvangen in dat geval een zogenoemd vergoedingsrecht op de andere partner heeft. Hierbij maakt het niet uit waaraan het geld is besteed en wat er nog over is van het geld. Ook is het niet van belang of de echtgenoten hier iets over hebben afgesproken. Het kan dus zo zijn dat het geld al lang op is gemaakt en dat de ex-partner bij een scheiding toch een deel moet terugbetalen van de destijds door de ander in privé ontvangen schenking of erfenis.

Huwelijkse voorwaarden: wat is er afgesproken over de erfenis?

Wanneer partners op basis van huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, hangt het van de inhoud van deze voorwaarden af of een erfenis of schenking binnen de gemeenschap van goederen valt. Veelal spreken partners in hun huwelijkse voorwaarden af dat erfenissen en schenkingen niet in de gemeenschap vallen. Het is van groot belang om goed na te gaan wat in uw huwelijkse voorwaarden is afgesproken.

Genoeg reden om een advocaat of mediator eens goed naar uw situatie te laten kijken en u te laten adviseren. Het is van groot belang om inzicht te krijgen in uw financiële situatie en de afspraken rondom schenkingen en erfenissen goed te bekijken. Dit kan misverstanden en onaangename verrassingen voorkomen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.