Wie betaalt een rechtszaak over ouderlijk gezag?

U en uw ex-partner gaan uit elkaar en jullie willen gezamenlijk ouderlijk gezag aanvragen, of er ontstaat juist een conflict over het ouderlijk gezag. Eén van jullie kan besluiten de zaak te laten voorkomen bij de rechter. Wie betaalt de rechtszaak over ouderlijk gezag?

Willen ouders samen gezamenlijk gezag aanvragen, dan kan dit via een digitaal of schriftelijk formulier. Doet u dit digitaal, dan zijn hieraan geen kosten verbonden. Doet u dit schriftelijk, dan moet u diverse documenten opsturen die u bij de gemeente moet opvragen. Aan het opvragen van deze documenten bij de gemeente zijn kosten verbonden. 

Kosten rechtszaak

Wilt u ouderlijk gezag aanvragen, maar heeft u daarvoor niet de toestemming van de andere ouder? Of wilt u juist eenhoofdig ouderlijk gezag aanvragen? Dan zijn hier altijd kosten aan verbonden. U moet de griffierechten van de rechtbank betalen. Daarnaast komen de kosten voor uw advocaat ook voor uw rekening. De ouder die de procedure (‘verzoek gezag’) start, moet dus de griffiekosten van de rechtbank betalen, en ook de kosten van zijn of haar eigen advocaat. De andere ouder kan voor zijn of haar verweer een advocaat inschakelen: die moet hij of zij zelf betalen. Aan de griffiekosten hoeft deze ouder niet mee te betalen. 

Rechtszaak betalen met een laag inkomen

Bij een inkomen of vermogen onder een bepaalde grens komen mensen soms in aanmerking voor het ‘tarief van onvermogenden’. Daarmee krijgen ze een tegemoetkoming in de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. U kunt hiervoor terecht bij de Raad voor Rechtsbijstand.

De overheid betaalt de kosten voor een advocaat of mediator, de zogenoemde toevoeging. U betaalt - afhankelijk van uw inkomen en vermogen - altijd een eigen bijdrage. De proceskosten betaalt u zelf, u kunt wel om vermindering van de griffierechten vragen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.