Wat speelt er nog… ná een scheiding?

De scheiding is achter de rug. Als het op de juiste manier is afgewikkeld, zijn financiële en andere praktische zaken geregeld. U kunt de draad van uw leven weer gaan oppakken. Toch kunnen er ook na de scheiding nog kwesties spelen.

Wanneer u bent gescheiden, ligt er veelal een emotioneel heftige tijd achter u. De beslissing om uit elkaar te gaan is moeilijk en doet pijn, ook als u degene bent die het initiatief heeft genomen. Uw wegen scheiden, en daarbij horen nieuwe afspraken over financiën, inboedel, huis en andere praktische zaken.

Als u er samen voor heeft gekozen om de scheiding via een vFAS advocaat en/of scheidingsmediator te laten verlopen, is het proces waarschijnlijk voor beide partijen zorgvuldig en respectvol verlopen. Maar het kan ook zijn dat u via een andere weg de scheiding in gang heeft gezet, bijvoorbeeld omdat u het zo snel en goedkoop mogelijk achter de rug wilde hebben. Vooral in de laatste situatie kunnen er dan ná de scheiding nog kwesties opdoemen. Omdat de afspraken misschien toch niet goed zijn vastgelegd, of omdat één van de ex-partners zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Financiële afspraken

Bent u de partner met het laagste inkomen? Dan is er hoogstwaarschijnlijk in het scheidingsconvenant afgesproken dat u na uw scheiding partneralimentatie ontvangt en hoeveel. De situatie kan na uw scheiding veranderen. Bijvoorbeeld omdat u een (andere) baan krijgt en economisch zelfstandig(er) wordt. Ook vindt u misschien een nieuwe partner, waardoor uw financiële situatie verandert. Wellicht verandert de financiële draagkracht van uw ex-partner, waardoor de partneralimentatie alsnog kan worden vastgesteld of moet worden gewijzigd. Voor partneralimentatie geldt een maximale periode van twaalf jaar. Wel kunt u bij de rechter voor partneralimentatie onder zeer bijzondere omstandigheden verlenging bij de rechter aanvragen. Ieder jaar wordt de vastgestelde partneralimentatie geïndexeerd, waardoor deze mee stijgen met de gemiddelde loonstijging.

Afspraken over het pensioen

U heeft vermoedelijk met uw ex-partner ook afspraken gemaakt met betrekking tot het pensioen. Volgens de Wet Verevening Pensioenrechten hebben ex-partners over en weer recht op de helft van het – tijdens het huwelijk opgebouwde - pensioen van de ander. Om dit pensioen uit te betalen, moet u binnen twee jaar na uw scheiding deze melden bij uw pensioenfonds. Hiervoor gebruikt u het formulier Mededeling van scheiding in verband met de verdeling van ouderdomspensioen, te vinden op www.rijksoverheid.nl

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige