Wat speelt er nog… ná een scheiding?

De scheiding is achter de rug. Als het op de juiste manier is afgewikkeld, zijn financiële en andere praktische zaken geregeld. U kunt de draad van uw leven weer gaan oppakken. Toch kunnen er ook na de scheiding nog kwesties spelen.

Wanneer u bent gescheiden, ligt er veelal een emotioneel heftige tijd achter u. De beslissing om uit elkaar te gaan is moeilijk en doet pijn, ook als u degene bent die het initiatief heeft genomen. Uw wegen scheiden, en daarbij horen nieuwe afspraken over financiën, inboedel, huis en andere praktische zaken.

Als u er samen voor heeft gekozen om de scheiding via een advocaat/mediator te laten verlopen, is het proces waarschijnlijk voor beide partijen zorgvuldig en respectvol verlopen. Maar het kan ook zijn dat u via een andere weg de scheiding in gang heeft gezet, bijvoorbeeld omdat u het zo snel en goedkoop mogelijk achter de rug wilde hebben. Vooral in de laatste situatie kunnen er dan ná de scheiding nog onbesproken kwesties aan de orde komen. Bijvoorbeeld omdat de afspraken toch niet helemaal goed zijn vastgelegd, of omdat één van de ex-partners zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Financiële afspraken

Bent u de partner met het laagste inkomen? Dan is er waarschijnlijk in het scheidingsconvenant afgesproken dat u na uw scheiding alimentatie ontvangt en hoeveel. Echter, de situatie kan na uw scheiding veranderen. Bijvoorbeeld omdat u een (andere) baan krijgt en economisch zelfstandig(er) wordt. Ook vindt u misschien een nieuwe partner, waardoor uw financiële situatie verandert. Wellicht verandert de financiële draagkracht van uw ex-partner, waardoor de partneralimentatie alsnog kan worden vastgesteld of moet worden gewijzigd.

Duur partneralimentatie

Bent u voor 1 januari 2020 gescheiden, dan geldt de maximale partneralimentatie duur van 12 jaar als u langer dan vijf jaar getrouwd bent geweest of samen kinderen hebt. Zijn er geen kinderen en bent u korter dan vijf jaar getrouwd geweest, dan is de alimentatieduur net zo lang als de duur van het huwelijk.

Bent u na 1 januari 2020 gescheiden, dan zal de partneralimentatie de duur van het huwelijk worden, met een maximum van 5 jaar. Er zijn een aantal uitzonderingen. Bent u minstens 15 jaar getrouwd en zit de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af, dan kunt u aanspraak maken op partneralimentatie tot de AOW in gaat. Is de alimentatiegerechtigde op of voor 1-1-1970 geboren en bent u langer dan 15 jaar getrouwd, dan geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaar. Heeft u kinderen onder de 12, dan geldt nog de oude alimentatieduur van 12 jaar. De partneralimentatie stopt dan als het jongste kind 12 wordt. Zijn er bijzondere omstandigheden, dan kunnen rechters besluiten van de alimentatieduur af te wijken.

Ieder jaar wordt de vastgestelde partneralimentatie geïndexeerd, waardoor deze mee stijgt met de gemiddelde loonstijging, tenzij anders is afgesproken.

Afspraken over het pensioen

U heeft vermoedelijk met uw ex-partner ook afspraken gemaakt met betrekking tot het pensioen.

Het is van belang dat u de echtscheiding en de afspraken die u heeft gemaakt over het pensioen tijdig doorgeeft aan de pensioenuitvoerder(s). Als u niets (anders) heeft afgesproken, geldt de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding en hebben ex-partners over en weer recht op de helft van het – tijdens het huwelijk opgebouwde - ouderdomspensioen van de ander. Om het pensioen rechtstreeks uit te laten betalen aan u en uw ex-partner, moet u uw scheiding binnen twee jaar melden bij uw pensioenuitvoerder(s). Hiervoor gebruikt u het formulier Mededelingsformulier in verband met verdeling van ouderdomspensioen bij scheiding, te vinden op www.rijksoverheid.nl.

Geen opgeslagen configuratie gevonden

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige