Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?

Wat is gesubsidieerde rechtsbijstand?
Vijftien procent van de Nederlandse koppels die een scheiding overweegt, blijft bij elkaar vanwege het geld. Goed om te weten: wie geen advocaat of mediator kan betalen, kan een deel van de kosten vergoed krijgen. Dit is geregeld in de Wet op de rechtsbijstand en heet Gesubsidieerde rechtsbijstand (ook wel bekend als Pro Deo advocaat of Toevoeging). Komt u in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand, dan betaalt u een eigen bijdrage aan uw advocaat of mediator en worden de overige kosten door de overheid voldaan.

Aanvraag

Een advocaat of mediator dient voor u de aanvraag voor rechtsbijstand in bij de Raad voor Rechtsbijstand. Om een aanvraag in te dienen heeft uw advocaat/mediator een aantal dingen van u nodig:

  • Een kopie van identiteitsbewijzen van beide partners;
  • Beide Burgerservicenummers;

De aanvraag moet worden ingediend voordat de advocaat/mediator inhoudelijk met zijn of haar werkzaamheden start. Niet iedere advocaat/mediator werkt op basis van deze toevoegingen. Het is dus aan te raden om dit vooraf te vragen wanneer u een afspraak maakt.

Wanneer aan u gesubsidieerde rechtsbijstand wordt verleend, wordt een eigen bijdrage opgelegd. Hoe hoog deze eigen bijdrage is, ligt aan uw inkomen. Deze eigen bijdrage wordt door de advocaat/mediator aan u in rekening gebracht. Naast deze eigen bijdrage zult u ook de kosten voor de rechtbank (griffiekosten) en kosten voor het opvragen van uittreksels moeten voldoen.

Voorwaarden gesubsidieerde rechtshulp

Iemand die aanspraak wil maken op deze gesubsidieerde rechtshulp moet voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo dient zijn of haar inkomen onder bepaalde grenzen te blijven en dit geldt ook voor het vermogen/spaargeld dat iemand heeft. Ook dient er een goede reden te zijn om een advocaat in te schakelen. Wie subsidie krijgt, moet altijd een eigen bijdrage betalen. De hoogte daarvan hangt af van iemands inkomen. Daarbij worden deze normen jaarlijks aangepast. Op de site van de Raad voor Rechtsbijstand kunt u hier alles over lezen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.