Wat gebeurt er als ik - ondanks afspraken - geen alimentatie betaal?

U en uw partner zijn uit elkaar gegaan en hebben samen afspraken gemaakt over de alimentatie, de zorg en omgang met uw baby. Wat gebeurt er als u ondanks de afspraken geen alimentatie betaalt?

U en uw ex-partner hebben afspraken gemaakt over de alimentatie, maar u houdt zich hier niet aan, bijvoorbeeld omdat uw ex-partner zich niet goed aan de omgangsregeling houdt. U betaalt dus geen alimentatie. Wat zijn hiervan de gevolgen? De afspraken over alimentatie zijn (net als de omgangsregeling) afdwingbaar als de rechter deze afspraken heeft vastgesteld. Betaalt u niet, dan kan uw ex-partner het Landelijk Bureau Incasso Onderhoudsbijdragen (LBIO) inschakelen.

Alimentatie is geld voor levensonderhoud

Laat het niet zover komen en ga in gesprek met uw ex-partner over jullie afspraken. Kijk of jullie samen tot een oplossing kunnen komen en laat als het nodig is vrienden of familie helpen. Of schakel een mediator in, als jullie er onderling niet uitkomen. Alimentatie is geld voor het levensonderhoud van uw kindje. Betaalt u het niet, dan benadeelt u daarmee niet uw ex-partner, maar uw kindje.  

Wat doet het LBIO?

Is de alimentatie door de rechter vastgesteld en betaalt u deze niet, dan kan uw ex-partner het LBIO inschakelen. Alle voorwaarden om het LBIO in te schakelen vindt u op lbio.nl. Het LBIO gaat vervolgens aan het werk om de inning van de alimentatie weer op gang te brengen. Eerst ontvangt u een brief, waarna u binnen drie weken de alimentatie moet betalen. Daarvan moet u ook (binnen 3 weken) bewijs naar het LBIO sturen. Als u de achterstand tijdig betaalt, dan is daarmee de zaak afgedaan en worden geen kosten in rekening gebracht.

Incassoprocedure bij niet betalen alimentatie

Betaalt u de achterstand niet of niet op tijd, dan start het LBIO een incassoprocedure. U bent dan niet alleen 15% opslagkosten verschuldigd over de achterstand, maar ook over de maandelijkse alimentatie. Het LBIO kan overgaan tot beslaglegging bij een werkgever of uitkeringsinstantie. Is dit niet mogelijk, dan schakelt het LBIO een gerechtsdeurwaarder in. De kosten hiervan zijn ook voor uw rekening. Hoe vaker u niet aan uw alimentatieverplichting voldoet, hoe strikter de regels van het LBIO worden.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.