Wat als uw ex de alimentatie niet betaalt?

Tijdens uw scheiding zijn er afspraken gemaakt over de partner- en de kinderalimentatie. Wanneer uw ex-partner weigert de alimentatie te betalen of de betaling stopzet, kunt u stappen ondernemen.

Alimentatie innen bij ex-partner

Wanneer de alimentatie-afspraken in een scheidingsconvenant zijn vastgelegd, zijn deze meestal al door een rechter bekrachtigd en in een rechterlijke uitspraak vastgelegd. Dit geldt ook voor alimentatieverplichtingen die door de rechter zijn opgelegd. Deze afspraken kunnen later dus zonder tussenkomst van de rechter worden afgedwongen.

Het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen(LBIO) kan de alimentatie voor u innen. Dat geldt voor zowel partner- als kinderalimentatie. U kunt het LBIO zelf of via een advocaat inschakelen. Een aantal voorwaarden om de alimentatie te kunnen laten innen door het LBIO:

  • de alimentatiebijdrage is door de rechter vastgesteld
  • er is minimaal één maand achterstand
  • de betalingsachterstand is minimaal € 10
  • de achterstand is niet ouder dan zes maanden
  • uw ex-partner weet naar welk rekeningnummer hij of zij de alimentatie over kan maken

Is aan deze voorwaarden voldaan, dan kan het LBIO de achterstallige alimentatie innen bij de ex-partner en het uitkeren aan de alimentatiegerechtigde. Het LBIO heeft ongeveer dezelfde middelen als een deurwaarder. Zo kan het LBIO beslag leggen op het salaris van de alimentatiebetaler. Wanneer u naar het LBIO stapt, moet uw ex-partner een vergoeding betalen aan het LBIO, ook wel opslagkosten genoemd.

Het LBIO kan geen garantie geven dat de achterstand in de alimentatie ook daadwerkelijk (volledig) wordt betaald. Soms heeft de betalingsplichtige geen of onvoldoende inkomsten, of er zijn schuldeisers die voorrang hebben (bijv. de Belastingdienst). Kijk hier voor informatie over het LBIO.

Verzoekschrift om alimentatie daadwerkelijk te kunnen innen

In sommige gevallen zijn de alimentatieafspraken met uw ex-partner alleen mondeling afgesproken en zijn ze niet vastgelegd in een convenant dat door de rechter is bekrachtigd. In dat geval moet u eerst bij de rechtbank een verzoekschrift tot vaststelling van de partner-of kinderalimentatie indienen. Een advocaat kan dit namens u doen. Daarna heeft u een zogenaamde ‘titel’ om de alimentatie ook daadwerkelijk te kunnen innen, wanneer uw ex partner niet aan zijn verplichtingen voldoet.

 

Advies nodig?

Neem dan vrijblijvend contact op met een vFAS-advocaat bij u in de buurt of stuur een mail naar info@verenigingFAS.nl. We helpen u graag verder.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige