Gaat u scheiden? Vijf belastingtips die nu relevanter zijn dan ooit

Wie gaat scheiden, kan met veel vragen zitten. Want er verandert een hoop. Heeft u besloten te gaan scheiden? Sommige financiële vragen zijn nu relevanter dan ooit. Bijvoorbeeld: kom ik nog wel rond na mijn scheiding? Waar heb ik recht op? En is het beter om straks alleen of samen aangifte te doen? Scheiden-expert Manuela van Blanken helpt je op weg met vijf tips voor je belastingen.

1) Kijk of u recht heeft op toeslagen
Of u toeslag kunt krijgen, hangt onder andere af van uw inkomen. En dat inkomen verandert als u niet langer fiscaal partners bent. Maak daarom een proefberekening op toeslagen.nl om te zien op welke toeslagen u recht heeft. Ontvangt u al toeslagen, zoals kinderopvangtoeslag? Dan is het belangrijk dat u zo snel mogelijk uw nieuwe situatie doorgeeft aan Toeslagen via Mijn toeslagen of de app Kinderopvangtoeslag. Want dan wordt uw toeslag aangepast aan uw nieuwe situatie.

2) Doe de scheiden-checklist. Bijvoorbeeld om te zien welke kosten aftrekbaar zij
Als kosten aftrekbaar zijn, betaal je minder belasting. Partneralimentatie is bijvoorbeeld vaak aftrekbaar. Ook bij een koopwoning zijn bepaalde kosten aftrekbaar. Zelfs als u niet in het huis blijft wonen, mag u in sommige situaties nog twee jaar de hypotheekrente aftrekken. Door de scheiden-checklist in te vullen, ziet u waar u recht op heeft en met welke kosten u rekening kunt houden.

3) Maak afspraken met je ex over samen of apart aangifte doen over het jaar van de scheiding
U kunt er voor kiezen om nog één keer samen aangifte te doen. Het voordeel hiervan is dat u de gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten gunstig kunt verdelen. En u voorkomt fouten, want u heeft gegevens van elkaar nodig. Als u aangifte doet als fiscaal partners, heeft dit wel gevolgen voor bijvoorbeeld de toeslagen en heffingskortingen waar u recht op heeft. Maak daarom een proefberekening met en zonder fiscaal partnerschap over het jaar van de scheiding. Dit doet u door de voorlopige aanslag als proef in te vullen op Mijn Belastingdienst. Maak ook voor uw toeslagen een proefberekening.

4) Heeft u een voorlopige aanslag? Check of u deze moet aanpassen of dat het interessant is om er één aan te vragen
Als u uit elkaar gaat, verandert uw inkomen en vaak ook uw woonsituatie. Dan is het verstandig om uw voorlopige aanslag aan te passen. Dat doet u eenvoudig in vier stappen via Mijn Belastingdienst. Zo voorkomt u dat u maandelijks te veel ontvangt of betaalt. Heeft u nog geen voorlopige aanslag? Kijk dan of het interessant is om er één aan te vragen. Kijk op belastingdienst.nl/voorlopigeaanslag

5) Leg financiële afspraken vast, ook over belastingen en toeslagen
Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar het is wel belangrijk om te doen om onduidelijkheden te voorkomen. Zeker als er gezamenlijke inkomsten of aftrekposten zijn. Maak dus ook afspraken over bedragen die u nog moet ontvangen over de periode dat u nog samen was. Of juist over bedragen die u nog moeten betalen. U kunt afspraken bijvoorbeeld vastleggen in een echtscheidingsconvenant. 

Persoonlijke scheiden-checklist
Wilt u weten waar u nog meer op moet letten als u gaat scheiden of uit elkaar gaat? Vul de scheiden-checklist in op belastingdienst.nl/scheiden. En zie meteen wat u moet regelen.

Bron: Belastingdienst

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige