Uit elkaar met een huurwoning; wat gebeurt er met de huurtoeslag?

Wanneer u voor de scheiding in een huurwoning woonde of juist nu in een andere huur- of koopwoning trekt, kan dit invloed hebben op uw huurtoeslag. De meest voorkomende situaties zijn:

U verhuist naar een huurwoning en de huurtoeslag staat op uw naam

U blijft de huurtoeslag ontvangen. Geef de wijziging wel door aan de Belastingdienst, want het kan zijn dat u te veel of te weinig krijgt.

U verhuist naar een huurwoning en de huurtoeslag staat op naam van uw ex-partner

Staat de huurtoeslag nog op naam van uw ex, maar verhuist u naar een andere huurwoning? Dan krijgt uw ex nog steeds de huurtoeslag voor uw oude woning. U kunt huurtoeslag aanvragen voor uzelf. Check op Belastingdienst.nl of u aan de voorwaarden voldoet.

U verhuist naar een koopwoning (de huurtoeslag staat op uw naam)

Als u in een koopwoning gaat wonen, hebt u geen recht meer op huurtoeslag. U moet de huurtoeslag stopzetten; geef uw nieuwe adres door aan de gemeente. Ga naar de website van de Belastingdienst en zet uw huurtoeslag stop via Mijn Toeslagen.

U verhuist naar een koopwoning (de huurtoeslag staat op naam van uw ex-partner)

Geef uw adreswijziging door aan de gemeente. Verder hoeft u niets te doen. Als u naar een koopwoning verhuist, hebt u geen recht meer op huurtoeslag.

U krijgt huurtoeslag en uw ex-partner verhuist

Omdat de huurtoeslag op uw naam staat, blijft u deze krijgen. Toch moet u een wijziging doorgeven, want het kan zijn dat u nu te veel of te weinig huurtoeslag krijgt.

De huurtoeslag staat op naam van mijn ex-partner

Als de huurtoeslag op naam van uw ex staat en u naar een andere huurwoning verhuist, krijgt uw ex nog steeds de huurtoeslag voor uw oude woning. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u voor uzelf huurtoeslag aanvragen.

Op belastingdienst.nl/scheiden staat per situatie beschreven of de nieuwe situatie gevolgen heeft voor de huurtoeslag en welke stappen u hiervoor moet nemen.

Keuze om fiscaal partner te blijven

Wanneer u in de loop van het jaar uit elkaar gaat, kunt u ervoor kiezen dat de belastingdienst u nog voor het hele jaar als fiscaal partner aanmerkt. Het voordeel hiervan is dat jullie de inkomsten en aftrekposten dat jaar nog gunstig kunnen verdelen. Zo voorkomt u ook dat u en uw ex-partner aftrekposten onterecht dubbel opvoeren. Meer over samen aangifte doen leest u hier.

Recht op toeslagen

Om deze en andere zaken te regelen, heeft de Belastingdienst de pagina belastingdienst.nl/scheiden. Hier kunt u onder andere een persoonlijke scheiden-checklist maken. Aan de hand van enkele vragen krijgt u een overzicht van zaken die u moet regelen wanneer u en uw partner uit elkaar gaan.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.