Uit elkaar met een huurwoning; wat gebeurt er met de huurtoeslag?

Wanneer u voor de scheiding in een huurwoning woonde of juist nu in een andere huur- of koopwoning trekt, kan dit invloed hebben op uw huurtoeslag. De meest voorkomende situaties zijn:

U verhuist naar een huurwoning en de huurtoeslag staat op uw naam

U blijft de huurtoeslag ontvangen. Geef de wijziging wel door aan de Belastingdienst, want het kan zijn dat u te veel of te weinig krijgt.

U verhuist naar een huurwoning en de huurtoeslag staat op naam van uw ex-partner

Staat de huurtoeslag nog op naam van uw ex, maar verhuist u naar een andere huurwoning? Dan krijgt uw ex nog steeds de huurtoeslag voor uw oude woning. U kunt huurtoeslag aanvragen voor uzelf. Check op Belastingdienst.nl of u aan de voorwaarden voldoet.

U verhuist naar een koopwoning (de huurtoeslag staat op uw naam)

Als u in een koopwoning gaat wonen, hebt u geen recht meer op huurtoeslag. U moet de huurtoeslag stopzetten; geef uw nieuwe adres door aan de gemeente. Ga naar de website van de Belastingdienst en zet uw huurtoeslag stop via Mijn Toeslagen.

U verhuist naar een koopwoning (de huurtoeslag staat op naam van uw ex-partner)

Geef uw adreswijziging door aan de gemeente. Verder hoeft u niets te doen. Als u naar een koopwoning verhuist, hebt u geen recht meer op huurtoeslag.

U krijgt huurtoeslag en uw ex-partner verhuist

Omdat de huurtoeslag op uw naam staat, blijft u deze krijgen. Toch moet u een wijziging doorgeven, want het kan zijn dat u nu te veel of te weinig huurtoeslag krijgt.

De huurtoeslag staat op naam van mijn ex-partner

Als de huurtoeslag op naam van uw ex staat en u naar een andere huurwoning verhuist, krijgt uw ex nog steeds de huurtoeslag voor uw oude woning. Als u aan de voorwaarden voldoet, kunt u voor uzelf huurtoeslag aanvragen.

Op belastingdienst.nl/scheiden staat per situatie beschreven of de nieuwe situatie gevolgen heeft voor de huurtoeslag en welke stappen u hiervoor moet nemen.

Keuze om fiscaal partner te blijven

Wanneer u in de loop van het jaar uit elkaar gaat, kunt u ervoor kiezen dat de belastingdienst u nog voor het hele jaar als fiscaal partner aanmerkt. Het voordeel hiervan is dat jullie de inkomsten en aftrekposten dat jaar nog gunstig kunnen verdelen. Zo voorkomt u ook dat u en uw ex-partner aftrekposten onterecht dubbel opvoeren. Meer over samen aangifte doen leest u hier.

Recht op toeslagen

Om deze en andere zaken te regelen, heeft de Belastingdienst de pagina belastingdienst.nl/scheiden. Hier kunt u onder andere een persoonlijke scheiden-checklist maken. Aan de hand van enkele vragen krijgt u een overzicht van zaken die u moet regelen wanneer u en uw partner uit elkaar gaan.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige