Uit de praktijk: pensioenuitvoerder niet ingelicht

Theo en Marie gaan op latere leeftijd scheiden. Theo heeft altijd hard gewerkt en Marie zorgde voor de kinderen. Toen zij groot waren, ging Marie weer aan de slag. Het pensioen dat zij heeft opgebouwd is echter onvoldoende voor een goede oude dag. Marie verwacht dat de pensioenuitvoerder van Theo de helft van het ouderdomspensioen - dat hij tijdens hun huwelijk heeft opgebouwd - aan haar zal uitkeren. De helft van haar pensioen gaat naar Theo, denkt ze. Maar dat gebeurt niet.

Uw pensioenuitvoerder weet van niets


Wanneer in de huwelijkse – of partnerschapsvoorwaarden niets anders is afgesproken, heeft u recht op de helft van het ouderdomspensioen - dat tijdens het huwelijk is opgebouwd van de ander, en andersom. Dat staat zo in de wet, het heet pensioenverevening. De aanname van Marie klopt dus, maar als Theo drie jaar na de scheiding met pensioen gaat, ontvangt Marie niets. Ze zijn vergeten hun pensioenuitvoerders op de hoogte te stellen van de scheiding.

Zo regelt u uw pensioenverevening direct goed

  • Stel uw pensioenuitvoerder(s) op de hoogte - binnen twee jaar nadat u uw scheiding hebt aangevraagd.
  • Dat doet u via het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling van het ouderdomspensioen’. U downloadt het formulier via rijksoverheid.nl
  • Het kan zijn dat uw pensioenuitvoerder extra kosten rekent voor de verevening. U deelt die kosten met uw ex.
  • Is uw pensioenuitvoerder niet op tijd op de hoogte gesteld? Dan heeft u nog steeds recht op uw deel van het ouderdomspensioen van de ander, maar daarvoor kunt u niet meer bij de pensioenuitvoerder terecht. U moet bij uw ex aankloppen.

 

“Het formulier wordt nog weleens vergeten”

Bij een scheiding is uw pensioen een belangrijk, maar ingewikkeld onderwerp. In de praktijk vergeten mensen nog weleens hun pensioenuitvoerder op de hoogte te stellen. U moet elkaar dan zelf om uw deel vragen en krijgt te maken met andere belastingheffing. Dat is ontzettend vervelend en onnodig.

Herkent u dit?

Hebt u uw pensioenuitvoerder niet op de hoogte gesteld van uw scheiding? Of gaat u scheiden en wilt u het direct goed regelen? Een vFAS-advocaat of – mediator bij u in de buurt helpt u hier graag bij.

* Dit praktijkverhaal is niet gebaseerd op bestaande personen, maar soortgelijke verhalen doen zich wel vaak voor.

Lees ook:
Hoe regel ik mijn pensioen bij een scheiding?

 

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige