Uit de praktijk: pensioenuitvoerder niet ingelicht

Uw pensioenuitvoerder weet van niets
Wanneer in de huwelijkse – of partnerschapsvoorwaarden niets anders is afgesproken, heeft u recht op de helft van het ouderdomspensioen - dat tijdens het huwelijk is opgebouwd van de ander, en andersom. Dat staat zo in de wet, het heet pensioenverevening. De aanname van Marie klopt dus, maar als Theo drie jaar na de scheiding met pensioen gaat, ontvangt Marie niets. Ze zijn vergeten hun pensioenuitvoerders op de hoogte te stellen van de scheiding.
Zo regelt u uw pensioenverevening direct goed
- Stel uw pensioenuitvoerder(s) op de hoogte - binnen twee jaar nadat u uw scheiding hebt aangevraagd.
- Dat doet u via het formulier ‘Mededeling van scheiding in verband met verdeling van het ouderdomspensioen’. U downloadt het formulier via rijksoverheid.nl
- Het kan zijn dat uw pensioenuitvoerder extra kosten rekent voor de verevening. U deelt die kosten met uw ex.
- Is uw pensioenuitvoerder niet op tijd op de hoogte gesteld? Dan heeft u nog steeds recht op uw deel van het ouderdomspensioen van de ander, maar daarvoor kunt u niet meer bij de pensioenuitvoerder terecht. U moet bij uw ex aankloppen.
“Het formulier wordt nog weleens vergeten”
Bij een scheiding is uw pensioen een belangrijk, maar ingewikkeld onderwerp. In de praktijk vergeten mensen nog weleens hun pensioenuitvoerder op de hoogte te stellen. U moet elkaar dan zelf om uw deel vragen en krijgt te maken met andere belastingheffing. Dat is ontzettend vervelend en onnodig.

Herkent u dit?
Hebt u uw pensioenuitvoerder niet op de hoogte gesteld van uw scheiding? Of gaat u scheiden en wilt u het direct goed regelen? Een vFAS-advocaat of – mediator bij u in de buurt helpt u hier graag bij.
* Dit praktijkverhaal is niet gebaseerd op bestaande personen, maar soortgelijke verhalen doen zich wel vaak voor.
Lees ook:
Hoe regel ik mijn pensioen bij een scheiding?