Uit de praktijk: afwijken standaardverevening ouderdomspensioen

Sanne (44) en André (66) liggen in scheiding. André is officieel met pensioen, maar klust af en toe nog wat bij. Als aanvulling op zijn AOW kan hij daarvan goed rondkomen. Hij vraagt dus nog geen ouderdomspensioen aan, terwijl Sanne daar wel op had gerekend. Als André zijn deel nog niet aanvraagt, krijgt zij ook nog niets.

Ouderdomspensioen bij groot leeftijdsverschil

Sanne dacht dat zij de helft van het ouderdomspensioen van André zou ontvangen vanaf zijn 66verjaardag. Omdat hij genoeg verdient, stelt hij de uitkering van zijn ouderdomspensioen nog even uit; hij vraagt niets aan bij zijn pensioenuitvoerder. Dat is voor Sanne een flinke teleurstelling. Ze is nét minder gaan werken om voor haar zieke moeder te zorgen. Wat nu?


Hoe werkt conversie?

  • U en uw ex-partner kunnen (alleen in overleg) afwijken van de standaard pensioenverevening, zoals die in de wet is vastgelegd. U kunt het pensioen verdelen en helemaal loskoppelen. Dat heet conversie.
  • U ontvangt het pensioen dan wanneer u zelf de pensioenleeftijd hebt bereikt. Gebeurtenissen in uw leven of het leven van uw ex-partner hebben dan geen invloed meer.
  • Meld uw scheiding en de inhoud van de gemaakte afspraken altijd binnen twee jaar bij uw pensioenuitvoerder. Anders is afwijken niet mogelijk en moet u aankloppen bij uw ex-partner.

“Soms is afwijken gunstiger”

In sommige gevallen kan het gunstiger zijn om af te wijken van de standaardverevening van het ouderdomspensioen. Dat kan bijvoorbeeld door conversie af te spreken. Dit gebeurt soms als sprake is van een groot leeftijdsverschil, dan kan het handig zijn. Conversie kan alleen in onderling overleg. Er zitten voor- en nadelen aan. Laat u hierover goed adviseren en maak van tevoren goede afspraken met uw aanstaande ex-partner. Zo voorkomt u nare verrassingen achteraf.

Laat u goed informeren
Wilt u afwijken van de standaardverevening van uw ouderdomspensioen? Laat u hierover goed adviseren en maak goede afspraken met uw aanstaande ex-partner. Een vFAS-mediator of – scheidingsadvocaat bij u in de buurt informeert u en helpt u verder.

* Dit praktijkverhaal is niet gebaseerd op bestaande personen, maar soortgelijke verhalen doen zich wel vaak voor.

 Lees ook:

Hoe regel ik mijn pensioen bij een scheiding? (stappenplan)

Ex-partner nog niet met pensioen? Dan ook geen pensioen voor u

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.