Uit de praktijk: Aandelen BV verdeeld zonder notaris

Dag van de Scheiding

Jeroen en Sarah* zijn samen eigenaar van een bv en getrouwd in gemeenschap van goederen. Hierdoor is het bedrijf gemeenschappelijk eigendom. Jeroen zet de onderneming na de scheiding voort, maar wil niet dat Sarah aandelen behoudt en op die manier mede-eigenaar blijft.

Omdat ze samen niet uit de verdeling komen, doet de rechter uitspraak. Jeroen mag Sarah uitkopen en doet dit ook. Ruim twee jaar nadat de gemeenschap van goederen is ontbonden – door indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding – valt er bij Sarah een heffing van de fiscus op de mat. Ze moet 25% aanmerkelijk belangheffing betalen over het uitkoopbedrag.

Probleem: verdeling van de aandelen niet vastgelegd bij de notaris

Na de uitspraak van de rechter heeft Jeroen Sarah uitgekocht door haar de waarde van de aandelen te betalen waar ze na de scheiding recht op had. Ruim twee jaar later ontvangt Sarah een heffing van de fiscus. De overdracht van de aandelen is niet officieel bij de notaris vastgelegd. Bovendien hadden ze dit binnen twee jaar na de ontbinding van de gemeenschap moeten regelen.

Hoe kunt u een heffing voor aanmerkelijk belang voorkomen?

  • Maak bij de verdeling van de aandelen van een bv – die vallen onder de gemeenschap van goederen – altijd een afspraak bij de notaris. Hij zorgt ervoor dat de aandelen officieel worden overgedragen.
  • Doe dit binnen twee jaar nadat het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend. Bent u de partner die wordt uitgekocht? Dan kunt u in die twee jaar gebruikmaken van een fiscale faciliteit, waarmee de aandelen ‘geruisloos’ kunnen worden overgedragen en u geen aanmerkelijk belangheffing van 25% over het uitkoopbedrag hoeft te betalen.
  • Gaat u scheiden en bent u (allebei) eigenaar van een bv? Raadpleeg altijd een expert voor advies, zoals een scheidingsadvocaat of –mediator van vFAS.

“Voorkom aanslag van fiscus”

Bij de verdeling van aandelen in een bv is een uitspraak van een rechter niet voldoende. Niet iedereen weet dat en soms komen mensen daardoor later voor onaangename verrassingen te staan. In de wet is opgenomen dat de overdracht pas daadwerkelijk tot stand komt wanneer dit, op tijd, bij de notaris is vastgelegd. Dit moet binnen twee jaar na de ontbinding van de gemeenschap van goederen worden geregeld. Gebeurt dit niet, dan kan de uitgekochte partner een aanslag van de fiscus verwachten.

Advies voor uw persoonlijke situatie

Herkent u bovenstaande situatie en wilt u advies? Neem dan contact op met een vFAS-mediator of -scheidingsadvocaat bij u in de buurt.

* Dit praktijkverhaal is niet gebaseerd op bestaande personen, maar soortgelijke verhalen doen zich wel vaak voor.

Vind een vFAS-advocaat of mediator

Wilt u meer weten over een echtscheiding? Vind een vFAS-advocaat en/of mediator bij u in de buurt.

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Kantoor-)naam
  • Postcode

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige