Uit de praktijk: Aandelen BV verdeeld zonder notaris

Jeroen en Sarah* zijn samen eigenaar van een bv en getrouwd in gemeenschap van goederen. Hierdoor is het bedrijf gemeenschappelijk eigendom. Jeroen zet de onderneming na de scheiding voort, maar wil niet dat Sarah aandelen behoudt en op die manier mede-eigenaar blijft.
Omdat ze samen niet uit de verdeling komen, doet de rechter uitspraak. Jeroen mag Sarah uitkopen en doet dit ook. Ruim twee jaar nadat de gemeenschap van goederen is ontbonden – door indiening van het verzoekschrift tot echtscheiding – valt er bij Sarah een heffing van de fiscus op de mat. Ze moet 25% aanmerkelijk belangheffing betalen over het uitkoopbedrag.
Probleem: verdeling van de aandelen niet vastgelegd bij de notaris
Na de uitspraak van de rechter heeft Jeroen Sarah uitgekocht door haar de waarde van de aandelen te betalen waar ze na de scheiding recht op had. Ruim twee jaar later ontvangt Sarah een heffing van de fiscus. De overdracht van de aandelen is niet officieel bij de notaris vastgelegd. Bovendien hadden ze dit binnen twee jaar na de ontbinding van de gemeenschap moeten regelen.
Hoe kunt u een heffing voor aanmerkelijk belang voorkomen?
- Maak bij de verdeling van de aandelen van een bv – die vallen onder de gemeenschap van goederen – altijd een afspraak bij de notaris. Hij zorgt ervoor dat de aandelen officieel worden overgedragen.
- Doe dit binnen twee jaar nadat het verzoekschrift tot echtscheiding is ingediend. Bent u de partner die wordt uitgekocht? Dan kunt u in die twee jaar gebruikmaken van een fiscale faciliteit, waarmee de aandelen ‘geruisloos’ kunnen worden overgedragen en u geen aanmerkelijk belangheffing van 25% over het uitkoopbedrag hoeft te betalen.
- Gaat u scheiden en bent u (allebei) eigenaar van een bv? Raadpleeg altijd een expert voor advies, zoals een scheidingsadvocaat of –mediator van vFAS.
“Voorkom aanslag van fiscus”
Bij de verdeling van aandelen in een bv is een uitspraak van een rechter niet voldoende. Niet iedereen weet dat en soms komen mensen daardoor later voor onaangename verrassingen te staan. In de wet is opgenomen dat de overdracht pas daadwerkelijk tot stand komt wanneer dit, op tijd, bij de notaris is vastgelegd. Dit moet binnen twee jaar na de ontbinding van de gemeenschap van goederen worden geregeld. Gebeurt dit niet, dan kan de uitgekochte partner een aanslag van de fiscus verwachten.

Advies voor uw persoonlijke situatie
Herkent u bovenstaande situatie en wilt u advies? Neem dan contact op met een vFAS-mediator of -scheidingsadvocaat bij u in de buurt.
* Dit praktijkverhaal is niet gebaseerd op bestaande personen, maar soortgelijke verhalen doen zich wel vaak voor.