Toeslagen na een scheiding en andere fiscale gevolgen

Bij een scheiding kan gezamenlijk overleg fiscale voordelen bieden. Bijvoorbeeld in de vorm van toeslagen, zoals de alleenstaande ouderkop bij het kindgebonden budget.

Het is bij een scheiding niet het eerste waar u aan denkt: de fiscale afwikkeling en wat deze voor gevolgen kan hebben. ‘In gesprekken met de echtscheidingsadvocaat gaat het meestal over afspraken over de kinderen en de financiële verdeling’, zeggen Frank van den Barselaar en Tom van Baaren, beiden fiscaal jurist en adviserend voor leden van vFAS, vereniging van familierechtadvocaten en scheidingsmediators. ‘Maar daarnaast is het heel belangrijk om als ex-partners ook de fiscale gevolgen van een scheiding samen in kaart te brengen en de aangiftes op elkaar af te stemmen. Zeker als er zorgen zijn over de financiële gevolgen van een scheiding, kan overleg en afstemming beide partijen fiscaal voordeel opleveren.’

Invloed op toeslagen

Als het inkomen van beide ex-partners net toereikend is, kunnen fiscale toeslagen en/of kortingen een welkome aanvulling vormen. Zoals de alleenstaande ouderkop bij het kindgebonden budget. Dit is een maandelijkse, inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van de kinderen.

Bij het aanvragen van toeslagen waarschuwen beide advocaten voor het volgende: ‘Als één van de twee ex-partners vertrekt en tijdelijk staat ingeschreven bij een bevriend gezin of familie, kan dit invloed hebben op de hoogte van de toeslagen. Zowel voor henzelf als voor het gastgezin waar ze verblijven. De samenstelling van het huishouden wordt dan immers anders. Check van tevoren dus goed hoe dit zit, om naheffingen te voorkomen. Je kunt op toeslagen.nl een proefberekening maken.’ Mocht één van de ex-partners recht hebben op partneralimentatie, zoek dan, om dezelfde reden, ook goed uit welke – negatieve - invloed dit inkomen heeft op eventuele toeslagen.

Kinderen op twee adressen inschrijven?

En dan nog dit. Overleg in het geval van toeslagen – zorgtoeslag, huurtoeslag – of het mogelijk is de kinderen op twee adressen in te schrijven. Zo behouden beide ouders het recht op toeslagen. Mits de kinderen wel minimaal drie dagen per week bij beiden wonen. Ook daar is overeenstemming over nodig. Van Baaren: ‘Ik begrijp dat dit emotioneel ongemakkelijk kan zijn, zeker als je niet degene bent die de scheiding in gang heeft gezet. Maar denk aan de fiscale voordelen. Plus: als je het hier samen over eens kunt worden, haalt dat wellicht enigszins de angel uit de scheiding.’

Financieel alles goed regelen

Van den Barselaar en Van Baaren hebben voor hun vFAS collega’s het zogenaamde Model fiscale bepaling ontwikkeld. Beiden: ‘Dit is een gedetailleerde handleiding voor vFAS echtscheidingsadvocaten, waarin alles staat om de scheiding ook fiscaal goed af te wikkelen. Zodat je zeker weet dat bij het opstellen van het convenant aan alles is gedacht, ongeacht iemands specifieke situatie.’

 

 

 

 

 

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode
Kunt u het niet vinden? Type dan de eerste 4 letters van uw zoekterm....

Filter:

Gefinancierde rechtsbijstand:

Contactformulier

Werkzaam bij:

Vul onderstaande gegevens in om uw vraag te stellen. Wij gaan zorgvuldig met uw persoonlijke gegevens om. Meer informatie hierover leest u in onze privacyverklaring.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige