Scheiden, verhuizen en toeslagen: hoe zit het?

huis sleutel verhuizen Wanneer geeft u een verhuizing door en kunnen kinderen op twee adressen staan ingeschreven?
Als u verhuist tijdens of na het uit elkaar gaan, verandert er een en ander: kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget kunnen veranderen. Ook kunt u door een lager inkomen extra recht op toeslagen krijgen, mits u alles goed doorgeeft. Wanneer geeft u een verhuizing door, wie vraagt de kinderbijslag aan, wie ontvangt toeslagen en kunnen kinderen op twee adressen staan ingeschreven?

Wanneer geef ik een verhuizing door?

Zodra u ergens anders gaat wonen, moet u dit binnen vier weken vóór of uiterlijk vijf dagen nadat uw adres verandert, doorgeven. U geeft dit door aan de gemeente. Door een verhuizing op tijd door te geven, zorgt u ervoor dat u eventueel in aanmerking kunt komen voor toeslagen of fiscale voordelen. Dit kan voordelig zijn voor zowel u als voor uw ex-partner.

Mijn ex-partner is verhuisd, maar schrijft zich niet uit. Wat nu?

Als uw ex-partner niet meer in het huis woont, maar weigert zich uit te schrijven, kunt u geen toeslagen of uitkeringen aanvragen. U kunt hier iets tegen doen. Schakel de gemeente in om een onderzoek te doen naar de woon- en verblijfplaats van uw ex-partner. Als blijkt dat hij of zij ergens anders woont, dan krijgt uw ex-partner een boete. De gemeente kan - na onderzoek - de inschrijving van uw ex ook beëindigen. 

Wie vraagt kinderbijslag aan?

De kinderbijslag moet worden aangevraagd door degene bij wie de kinderen hun hoofdverblijfplaats hebben en dus staan ingeschreven. Maar wat nu als de kinderen bij beide ouders wonen in een co-ouderschap? In dat geval kunt u samen bepalen wie de aanvrager is en de kinderbijslag ontvangt. De kinderbijslag kan dan ook verdeeld worden over twee ouders. U kunt dit aanvragen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Kan de kinderbijslag worden verdeeld over twee ouders?

Dit kan. U moet dit schriftelijk aanvragen bij de SVB, waarbij u ook kunt aangeven hoe het bedrag verdeeld moet worden.

Kunnen de kinderen staan ingeschreven op twee adressen?

Kinderen kunnen op slechts één adres staan ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP): de hoofdverblijfplaats. Wanneer kinderen in een co-ouderschap bij beide ouders wonen, moet er een keuze gemaakt worden op welk van beide adressen ze staan ingeschreven. Heeft u bijvoorbeeld twee kinderen, dan kunt u ervoor kiezen om het ene kind op het adres van de ene ouder in te schrijven en het andere kind op het adres van de andere ouder. Kiest u ervoor om alle kinderen op hetzelfde adres in te schrijven, dan kunt u de SVB vragen om de kinderbijslag te verdelen.

Wie krijgt het kindgebonden budget?

Het kindgebonden budget gaat naar de aanvrager van de kinderbijslag. De Belastingdienst kan dit budget niet verdelen; dat moet u zelf onderling regelen als u dat wilt. Over het algemeen geldt: hoe lager het inkomen, hoe hoger het bedrag van het kindgebonden budget. Alleenstaande ouders met een lager inkomen kunnen daarnaast een extra toeslag krijgen bovenop het kindgebonden budget, de alleenstaande ouderkop.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige