Heb ik als alleenstaande moeder recht op extra alimentatie als ik stop met werken?

Wilt u stoppen met werken als u gaat scheiden of uit elkaar gaat? Verwacht u daarom een hogere alimentatie van uw ex-partner? Dan zal de rechter afwegen of dit terecht is.

U gaat scheiden en wilt fulltime voor uw kind zorgen. Dan is het niet vanzelfsprekend dat uw ex-partner dit financieel moet opvangen. De rechter zal toetsen of het terecht is dat u bent gestopt met werken of wil gaan stoppen. De rechter beoordeelt of het inkomensverlies herstelbaar is of verwijtbaar.

Blijkt dat u goed in staat bent om zelf een baan te houden of te zoeken?

Dan zal de alimentatiebijdrage van uw ex-partner naar beneden worden bijgesteld. De rechter kan ook oordelen dat u wél terecht stopt met werken. Of dat u geen baan kunt vinden. De alimentatie zal dan naar boven worden bijgesteld.

Let op: was u niet getrouwd of had u geen geregistreerd partnerschap? Dan heeft u wel recht op kinderalimentatie, maar niet op partneralimentatie.

Bent u alleenstaande ouder met een zelfstandig inkomen?

Dan heeft u recht op de zogenoemde inkomensafhankelijke combinatiekorting. Dit is een korting op de inkomstenbelasting en premie zorgverzekering. U betaalt dan minder belasting en premies. De korting is bedoeld voor de partner die het minst verdient. Ook is deze korting voor alleenstaande ouders die zorgen voor een kind, jonger dan 12 jaar. De hoogte van de korting hangt af van uw inkomen. Als u geen zelfstandig inkomen heeft, heeft u geen recht op de combinatiekorting.

Recht op toeslagen

Andere kortingen en toeslagen waar u wellicht recht op heeft zijn de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Heeft u kinderen jonger dan 18 jaar, dan kunt u in aanmerking komen voor het kindgebonden budget. Dit is een maandelijkse, inkomensafhankelijke bijdrage in de kosten van uw kind. Om te weten of u in aanmerking komt voor deze kortingen en/of toeslagen: kijk voor meer informatie en berekeningen op belastingdienst.nl.

Advocaten en mediators in de buurt

  • Zoeken op
  • Plaats
  • (Bedrijfs-)naam
  • Postcode

Filter:

Verdieping op dit onderwerp

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige