Financiële gevolgen van een scheiding van tafel en bed als u een eigen zaak heeft

Als u en uw partner willen scheiden van tafel en bed blijft uw huwelijk in stand, maar wordt de gemeenschap – als die bestond – ontbonden. Samen maakt u afspraken over alles wat in de gemeenschap van goederen valt: spullen, vermogen, schulden en dus ook uw eigen bedrijf.

Als uw eigen zaak onder het gemeenschappelijk eigendom valt, moet de waarde van het bedrijf bij de scheiding van tafel en bed gelijk worden verdeeld. Die verrekening geldt ook als er in een huwelijk onder huwelijkse voorwaarden, met daarin een periodiek verrekenbeding waar de winst uit de onderneming ook onder valt, tussendoor nooit is verrekend. 

Gelijke verdeling eigen zaak

Om tot een verdeling te komen, moet de waarde van het bedrijf worden vastgesteld. Hierbij spelen diverse factoren een rol, wat het een lastige klus maakt. Een gelijke verdeling van het bedrijf kan soms problemen veroorzaken, waardoor het voortbestaan van het bedrijf in gevaar komt. Het bestaansrecht van het bedrijf is een belangrijk uitgangspunt. Komt uw bedrijf door de verdeling in gevaar? Dan kan dat gevolgen hebben voor het af te rekenen bedrag. Ook heeft het invloed op de draagkracht en kan het gevolgen hebben voor de te maken alimentatie-afspraken. Waardering en afrekening van het bedrijf aan de ene kant en draagkracht uit de onderneming aan de andere kant zijn onderling met elkaar verbonden; als er rekening wordt gehouden met een grote draagkracht, zal de waardering lager zijn en andersom.

Schakel advies van een expert in

Als u gaat scheiden en in het bezit bent van een eigen bedrijf adviseren we u dan ook een expert in te schakelen die u hierbij kan ondersteunen. Een mediator of advocaat kan u helpen de situatie inzichtelijk te maken en tot een passende oplossing te komen.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige