Ex-partner nog niet met pensioen? Dan ook geen pensioen voor u

Wie met pensioen gaat, heeft recht op een AOW-uitkering en op de uitkering van een eventueel opgebouwd pensioen. Wanneer u bent gescheiden, heeft u in veel gevallen óók recht op een deel van het door uw ex opgebouwde pensioen. Maar wanneer uw ex-partner het pensioen (nog) niet aanvraagt, ontvangt u uw deel ook niet. Is hier wat aan te doen?

Hoe werkt het ook alweer?

Gescheiden partners die een geregistreerd partnerschap hadden of getrouwd waren, hebben recht op een deel van het pensioen van de ex-partner. Het gaat om het deel dat tijdens het huwelijk of samenwonen is opgebouwd. Dit heet Pensioen Verevening. Hoe dat werkt, kunt u hier lezen.

Stel dat uw ex-partner de pensioenleeftijd heeft bereikt, maar ervoor kiest om de uitkering van zijn pensioen uit te stellen. Dan ontvangt u dus ook nog geen pensioenuitkering. Pas wanneer de ex-partner aangeeft het pensioen te willen ontvangen, krijgt de andere ex-partner het deel waar hij of zij recht op heeft.

Latere pensioenleeftijd

We werken steeds langer door: de AOW-leeftijd is inmiddels gestegen naar 67 jaar. Daarna is de AOW-leeftijd aan de levensverwachting gekoppeld. Langer doorwerken betekent ook dat de pensioenuitkering pas later ingaat. Het is dus niet altijd zo dat de uitkering ingaat vanaf het moment dat iemand 67 jaar wordt. Uw ex-partner kan er voor kiezen om zijn pensioen uit te stellen omdat hij of zij nog werkzaam is of wat bijklust, en daar nog goed van kan rondkomen. Pensioen wordt ook aan de ex-partner pas uitgekeerd als de pensioengerechtigde daadwerkelijk met pensioen gaat.

 

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.

VERDER* houdt zich aan alle Europese regels op het gebied van online privacy. Op onze website worden geen advertenties getoond. VERDER* gebruikt wel cookies en scripts van Google om het gebruik van de website geanonimiseerd te analyseren. Zo kunnen we content op maat aanbieden en de effectiviteit verder verbeteren. Lees hier meer over ons cookie beleid en lees hier ons privacy statement.

Terug naar vorige