Zorgt de Corona-crisis voor alimentatie problemen? Blijf met elkaar in overleg!

corona en alimentatie Corona crisis kan leiden tot alimentatieproblemen
Om ons heen zien we dat veel grote en kleine ondernemingen in financiële problemen komen vanwege alle beperkende maatregelen die worden genomen teneinde de verspreiding van het Corona-virus te stoppen. Dit kan grote gevolgen hebben voor u als werknemer, werkgever of ZZP-er. Kunt u uw baan behouden, uw bedrijf voortzetten en zult u kunnen blijven beschikken over voldoende middelen om aan uw financiële verplichtingen te voldoen? Bent u gescheiden en ontvangt of betaalt u (partner-) alimentatie, dan maakt u zich hierover wellicht ook zorgen.

Wanneer uw draagkracht (tijdelijk) vermindert vanwege de Corona-crisis, dan kunt u misschien niet meer voldoen aan uw alimentatieverplichting. Hoe kunt u dan het beste handelen?

Hieronder volgen enkele tips die u wellicht kunnen helpen.

  • Zet de betaling niet ineens eenzijdig stop
    Alimentatie-afspraken die tijdens de scheiding in een convenant of ouderschapsplan zijn vastgelegd, zijn bindend en kunnen niet zonder overleg worden losgelaten. Doet u dit wel, dan zou uw ex-partner de betaling kunnen afdwingen door bijvoorbeeld een deurwaarder of het LBIO (Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen) in te schakelen, met alle gevolgen van dien. Een deurwaarder kan dan zelfs executiemaatregelen treffen om de alimentatie geïnd te krijgen. Onnodig te vermelden dat dit niet tot een goede oplossing op de korte termijn zal leiden. Bovendien schaadt het de relatie met uw ex-partner, wat ook de kinderen niet ten goede zal komen.
  • Neem contact op met uw ex-partner
    Vertel hem of haar over de ontstane problemen en stel voor om samen te proberen tot een oplossing te komen. Dit kan door met elkaar in gesprek te gaan over een aanpassing van het te betalen bedrag, want in onderling overleg is het namelijk wèl mogelijk om, al dan niet tijdelijk, van de vastgelegde alimentatie-afspraak af te wijken. Wellicht is het mogelijk om af te spreken tijdelijk een lager bedrag te betalen. Leg deze afspraken wel schriftelijk vast.
    Samen tot een dergelijke oplossing komen is belangrijk; het alternatief is namelijk om een verzoek tot wijziging van het alimentatiebedrag in te dienen bij de rechtbank. Echter, de rechtbanken zijn momenteel gesloten (in ieder geval tot en met 6 april en vermoedelijk langer). Uitsluitend urgente zaken vinden doorgang (dit zijn binnen het familierecht zaken waarin een rechterlijke beslissing niet kan worden uitgesteld zoals ondertoezichtstellingen en/ of uithuisplaatsingen). Alimentatiezaken worden aldus naar verwachting tot nader orde uitgesteld, zodat het lange tijd kan duren voordat uw verzoek in behandeling wordt genomen.
  • Lukt het niet om samen tot een oplossing te komen? Neem dan contact op met een advocaat/mediator
    Gezien het feit dat de rechtbanken in ieder geval de komende periode nog gesloten zullen blijven en zittingen worden verschoven, zullen de wachttijden naar verwachting oplopen. Het is daarom aan te raden met uw ex-partner tot een oplossing te komen en weg te blijven van het indienen van een verzoek tot wijziging bij de rechtbank, zodat problemen sneller kunnen worden opgelost. Dit onderstreept nogmaals het belang van onderling overleg. Lukt dit niet of heel moeizaam, overweeg dan om contact op te nemen met een advocaat/mediator bij u in de buurt.

Verdieping op dit onderwerp

U chat met:

chat

Momenteel is de chat offline. U kunt een bericht achterlaten; wij nemen dan via email contact met u op.

Vragen over goed scheiden?

Chat vrijblijvend en anoniem met een familierechtadvocaat/mediator van verder-online.nl.

1 advocaat online >

Feedback verzonden Gesprek is beëindigd Uw bericht kon niet verstuurd worden, probeer de pagina opnieuw te laden.